Velké nemocnice zredukovaly počet prováděných zákroků zhruba o 50 procent, některá zařízení, jako třeba zlínská nemocnice, jsou ale kvůli covidu na pětině běžného provozu. Foto: Wikipedie, koláž ZD

Nemocnice nyní poskytují zhruba o 50 procent operativy méně, skluz budou dohánět měsíce, někdy i roky

Kvůli covid-19 musely nemocnice přistoupit k transformaci svého fungování a odkladům elektivní péče. Jak přitom zjistil v anketě mezi zdravotnickými zařízeními Zdravotnický deník, většina fakultních nemocnic má v tuto chvíli operativu zredukovanou zhruba na 50 procent. Nejčastěji se odkládají ortopedické zákroky, plastická chirurgie či například operace křečových žil, v některých zařízeních však byla zrušena veškerá operativa kromě té urgentní. Velmi silně byla poznamenána například olomoucká fakultní nemocnice, která byla v minulém týdnu na 20 procentech běžně prováděných zákroků, podobně je na tom zlínská nemocnice a covid se zásadně podepsal i na chodu Nemocnice Na Bulovce, která v říjnu utlumila tři čtvrtiny operativy.

 

Vedle toho, v jakém množství nemocnice tlumí operativu a jaké zákroky odkládají, se Zdravotnický deník zeptal také na to, po jakou dobu je současný stav udržitelný a jak dlouho budou nemocnice propad dohánět. Protože řada nemocnic odkládá jen plánované výkony, u kterých není ohrožen život pacienta a prodlužováním se „jen“ zhoršuje komfort, jsou při současném stavu schopny přetrvat, jak dlouho bude třeba. Ale například brněnská Svatá Anna, která provádí asi 40 procent operativy oproti běžnému stavu a musela utlumit i provoz některých ambulancí, současný stav považuje za udržitelný bez dopadu na zdravotní stav pacientů jen po další dva až tři týdny.

Co se týče naší poslední otázky ohledně toho, jak dlouho budou nemocnice propad operativy dohánět, nechtěla se řada zařízení vzhledem k trvání nouzového stavu pouštět do spekulací. Mnohé nemocnice však počítají, že dohánění bude trvat několik měsíců – s výjimkou Nemocnice Na Bulovce, která i s ohledem na finanční situaci počítá s jedním až dvěma roky.

Odpovědi mluvčích nebo dalších zástupců nemocnic:

Marie Heřmánková, VFN: Počet odložených zákroků kvůli koronaviru je zhruba 50%. Ve VFN se to dotýká všech oblastí mimo urgentní péče. Operace posouváme do doby, než bude příznivější situace. Za léto se stihly dohnat odložená zákroky z jara z cca 92 %. Jak se povede dohnat péči po podzimních odkladech, zatím nejsme schopni predikovat. Pavlína Danková, FN Motol: Odkládány jsou pouze výkony, jejichž odklad neohrožuje zdravotní stav pacienta. Plánovaná péče ve FN Motol je asi 60% z celkového počtu výkonů. Běžně provádíme cca o 120 – 130 operací denně, nyní je to cca 30 – 40 operací denně. Tereza Romanová,…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Michaela Koubová