Organizace Medicines Patent Pool vznikla v roce 2010 a jejím účelem je usnadnit vyjednávání licenčních smluv na výrobu patentově chráněných léků velkých farmaceutických firem, které jsou v ní rovněž zastoupeny. Foto: Koláž ZD

Výrobci generik se spojují, aby zvýšili dostupnost léků na covid-19 v chudých zemích

Osmnáct předních světových výrobců generických léků se spojilo pro dobrou věc. Pod hlavičkou neziskové organizace Medicines Patent Pool (MPP) mají za cíl výrazně zvýšit dostupnost léků, kterými se dá účinně bojovat proti nemoci covid-19, kterou způsobuje virus SARS-CoV-2.

 

S celosvětovým nárůstem počtu nákaz novým typem koronaviru se skupina osmnácti farmaceutických firem tvořících značnou část výrobců na světovém trhu generických léků zavázala spolupracovat na urychlení přístupu pacientů z chudých a středně příjmových zemí k léčivům ulehčujícím průběh choroby covid-19. Chtějí tak pomoci stovkám milionů lidí po celém světě.

„Tato bezprecedentní spolupráce farmaceutických firem, které jsou za normálních okolností konkurenty, představuje průlom v našem úsilí o narovnání podmínek pro přístup k lékům, jež budou rozhodující pro kontrolu a porážku této pandemie,“ uvedl v tiskovém prohlášení Charles Gore, výkonný ředitel neziskové organizace Medicines Patent Pool, pod jejíž hlavičkou se firmy spojily.

Využít distribuční kanály zavedených firem

Podle Gorea se jedná o společnosti s „vynikajícími výsledky při spolupráci s výrobci originálních léků“. Výrobci generik chtějí na základě těchto zkušeností zajistit, aby léky proti covidu (přesněji řečeno léky, jež mají průběh covidu zmírnit) splňovaly ty nejvyšší požadavky na účinnost i bezpečnost. Zároveň ale nemají z jejich užití vyloučit pacienty jen proto, že žijí v chudé zemi.

Závazek osmnáctičlenné skupiny zjevně není prázdným gestem. Společnosti mají podle slov svých zástupců dostatečné výrobní kapacity, aby mohly dodávat požadované množství léků a dalších léčivých látek. Skupina farmaceutických firem rovněž hodlá využít své distribuční kanály, aby se léky dostávaly k pacientům v co nejkratších dodacích lhůtách.

Ředitel Medicines Patent Pool vyjádřil naději, že společný postup předních světových výrobců generických léků bude mít i další pozitivní efekt. Tedy že bude motivovat farmaceutické společnosti, které vyvíjejí vakcínu proti koronaviru nebo účinné léky proti covidu-19 k ještě většími úsilí a následnému urychlení přístupu pacientů z chudých zemí.

„Tuto průkopnickou spolupráci vítáme a vyzýváme ostatní, aby se k ní připojili,“ uvedl výkonný ředitel neziskové organizace Unitaid Philippe Duneton. Duneton považuje za důležité využít infrastrukturu a zkušenosti firem, které vytvořily Medicines Patent Pool. „V zajištění přístupu k účinným a cenově dostupným terapiím má v této mimořádné situace nejen smysl, ale je to rovněž správná věc, kterou je zkrátka třeba udělat,“ dodal.

Miliardy dávek rozdány

Medicines Patent Pool je organizací, která vznikla v roce 2010 na základě globální iniciativy pro zdraví Unitaid, jež také spolupracuje se Světovou zdravotnickou organizací. Jejím účelem je usnadnit vyjednávání licenčních smluv na výrobu patenty chráněných léků velkých farmaceutických firem, které jsou v MPP rovněž zastoupeny. Toto vyjednávání má urychlit výrobu generických léků, což již samo o sobě výrazně zvyšuje jejich cenovou dostupnost.

Výrobci generik tak navazují na osvědčenou spolupráci v minulosti. Světová zdravotnická organizace a Unitaid již dříve iniciovaly vznik podobných skupin například v případě léků proti žloutence typu C nebo viru HIV. Do skupiny se tenkrát zapojily mimo jiné společnosti jako Bristol Myers Squibb, ViiV Healthcare, Gilead Sciences nebo AbbVie. Výsledkem byla dodávka asi 15 miliard dávek léků proti těmto onemocněním právě do chudých zemí. Během současné pandemie koronaviru pak společnosti dodaly do třetího světa kolem tří miliard dávek různých léčiv pro zmírnění průběhu nemoci covid-19.

K současné iniciativě se připojily společnosti jako Lupin, Aurobindo Pharma, Zydus Cadila, Sun Pharma (všechny indické), ale také výrobci biosimilárních léků jako jihokorejský Celltrion nebo bangladéšská společnost Beximco.

Petr Musil