Čínské biotechnologické firmy získaly letos na hongkongské burze rekordních 21,1 miliardy dolarů. Foto: Pixabay

Čínské biotechnologické společnosti byly letos magnetem pro globální investory

Právě končící rok byl pro čínské biotechnologické firmy, jež vstupovaly na burzu, nevídaný. Při primárních úpisech akcií, které probíhaly na burze v Hongkongu, získaly rekordních 21,1 miliardy dolarů. V rekordním objemu se hongkongských IPO (IPO – Initial Public Offering neboli primární veřejné nabídka) účastnili rovněž západní investoři, zejména ze Spojených států amerických.

Globální investoři, včetně obřích amerických investičních fondů BlackRock a Fidelity, našli zalíbení v upisování čínských biotechnologických společností při jejich vstupu na akciovou burzu v Hongkongu. V právě končícím roce 2020 do těchto firem směřovalo rekordních 21,1 miliardy dolarů (v přepočtu asi 457 miliard korun).

Jde přibližně o trojnásobek loňského objemu a téměř šestinásobek úrovně roku 2016. Tehdy se během úpisu akcií čínských biotechnologických firem na hongkongské burze podařilo jejich majitelům získat necelé čtyři miliardy dolarů (asi 86 miliard korun).

Do pěti let předehnat Nasdaq

Burza v Hongkongu si vytyčila poměrně smělý cíl. Do roku 2025 chce předčít newyorský technologický trh Nasdaq, a stát se tak největším světovým biotechnologickým fundraisingovým centrem. Příliv zájmu západních investorů není náhodný. Před dvěma lety došlo k úpravě podmínek pro vstup nových firem na hongkongskou burzu. Ty tak mohou učinit prakticky bez jakýchkoli předešlých příjmů, což zvyšuje atraktivitu tohoto asijského finančního centra, jak píše britský list Financial Times.

Letošní primární veřejné nabídky biotechnologických firem v Hongkongu byly významně podpořeny takzvanými cornerstone investory ze západních zemí, zejména z USA. Jde o investory, kteří mají předem možnost nakoupit velký podíl upisovaných akcií a na oplátku souhlasí s tím, že akcie budou držet (v tomto případě) nejméně šest měsíců od úpisu.

Podle analytické platformy Dealogic význam západních investorů na hongkongských biotechnologických IPO výrazně narostl. Zatímco loni se západní kapitál na těchto transakcích podílel jen asi z 10,5 procenta, v letošním roce to bylo už 46 procent.

Hongkongský biotechnologický boom

Analytici společnosti Dealogic jsou rovněž přesvědčeni, že nárůstu zájmu západních investorů velmi pomohla podpora vyjádřená americkými fondy, jež se ve svých investicích zaměřují na oblast zdravotnictví. Šlo především o Rock Springs Capital, RA Capital nebo Logos Capital. Také díky nim fondy Fidelity a BlackRock souhlasily, že se stanou již zmíněnými cornerstone investory.

Způsob upisování akcií pomocí cornerstone investorů je v Hongkongu běžnou praxí. Pokud se tedy zvyšuje jejich zájem, má to pozitivní vliv na ostatní investory, kteří to vnímají jako pozitivní signál. Meziroční nárůst objemu peněz investovaný do primárních úpisů biotechnologických firem v Hongkongu byl v letošním roce dvojnásobný oproti globálnímu průměrnému nárůstu v celém zdravotnickém sektoru.

„Asie se stala srdcem aktivity ve zdravotnickém sektoru kapitálového trhu,“ uvedl pro Financial Times Aaron Arth z asijské pobočky investiční banky Goldman Sachs. „Velcí investoři jednají agresivně tak, aby získali co největší podíly ve firmách, u nichž jsou přesvědčeni, že mají výhodný poměr rizika a očekávané výnosnosti,“ dodal Arth.

Do čínských farmafirem budeme investovat více

„Zájem ze strany amerických investorů byl zesílen také skutečností, že investice do čínských farmaceutických firem jsou v rostoucí míře činěny nikoli spekulativními investory, nýbrž těmi, kteří věří jejich růstu,“ uvedl pro Financial Times Philippe Espinasse, nezávislý finanční konzultant z Hongkongu.

Tuto tezi zatím potvrzují i data. Akcie 29 biotechnologických společností, které od poloviny roku 2018 vstoupily na hongkongskou burzu, posílily do poloviny letošního prosince v průměru o 53 procent oproti jejich hodnotě v okamžiku primárné veřejné nabídky.

Investiční specialistka Elvina Leeová z fondu JPMorgan Global Healthcare Fund pro Financial Times uvedla, že stále větší počet čínských biotechnologických firem má svůj byznys model postavený na inovacích. To se projevuje mnohem větším podílem výdajů na výzkum a vývoj než u běžných farmaceutických firem. „To znamená, že náš fond, který je v čínském farmaceutickém sektoru exponován velmi omezeně, bude do čínských firem investovat mnohem více,“ řekla Leeová.

Petr Musil