AstraZeneca v sobotu uvedla, že akcionáři společnosti Alexion Pharmaceuticals obdrží 60 dolarů za akcii v hotovosti a dalších asi 115 dolarů v podobě podílů na majetku společnosti AstraZeneca. Foto: koláž ZD

Farmaceutická akvizice roku: AstraZeneca koupí Alexion, dá za něj 39 miliard dolarů

O britské farmaceutické společnosti AstraZeneca je v poslední době slyšet zejména v souvislosti s vývojem vakcíny proti koronaviru. Nyní ale o sobě dala vědět také kvůli obří akvizici, jejímž je aktivním účastníkem. AstraZeneca oznámila, že koupí svého amerického konkurenta, společnost Alexion Pharmaceuticals, a dá za něj 39 miliard dolarů – v přepočtu bezmála 850 miliard korun.

 

Oznámení akvizice přišlo jen týden poté, co AstraZeneca uvedla, že provádí další výzkum pro ověření účinnosti své vakcíny proti koronaviru, která byla původně ohlášena na úrovni devadesáti procent. AstraZeneca se navíc dostala pod tlak v důsledku schválení vakcíny z dílny konsorcia konkurenčních firem Pfizer a BioNTech pro použití ve Spojených státech.

AstraZeneca v sobotu uvedla, že akcionáři společnosti Alexion Pharmaceuticals obdrží 60 dolarů za akcii v hotovosti a dalších asi 115 dolarů v podobě podílů na majetku společnosti AstraZeneca. Za každou akcii společnosti Alexion tak jeho akcionáři získají majetek v hodnotě 175 dolarů. Jde o prémii ve výši necelých 45 procent, protože páteční zavírací cena Alexion Pharmaceuticals činila 121 dolarů za akcii. Akcionáři Alexionu získají asi 15procnentí podíl na majetku AstraZeneky.

Expanze AstraZeneky v imunologii

„Je to pro nás obrovská příležitost urychlit naši expanzi v imunologii, dostat se do nového segmentu onemocnění, nového segmentu lékařů a pacientů, které jsme dosud nebyli schopni pokrýt,“ uvedl pro média generální ředitel společnosti AstraZeneca Pascal Soriot.

Alexion se podle Soriota etabloval jako lídr v komplementární biologii a pracuje na tom, aby pacientům se vzácnými chorobami výrazně zlepšil kvalitu života. „Těšíme se, že přivítáme nové kolegy ze společnosti Alexion, abychom mohli společně stavět na našich kombinovaných odborných znalostech v oblasti imunologie a přesných léků a řídit inovace, které povedou k získání život proměňujících léků pro větší počet pacientů,“ dodal Soriot.

„Alexion již téměř třicet let pracuje na vývoji transformativních léků pro pacienty se vzácnými chorobami, které ničí jejich životy. Jsem nesmírně hrdý na to, čeho naše společnost dosáhla, a jsem vděčný našim zaměstnancům za jejich podíl na našich úspěších,“ uvedl generální ředitel společnosti Alexion Ludwig Hanston.

Podle Hanstona je převzetí AstraZenekou pro Alexion začátkem „nové vzrušující kapitoly“. Hanston je přesvědčený, že Alexion přináší AstraZenece silné portfolio inovativních léků včetně kvalitního výzkumného zázemí pro vývoj nových terapií pro léčbu vzácných chorob. „Zůstáváme odhodláni nadále sloužit pacientům, kteří se spoléhají na naše léky, a pevně věříme, že výsledkem akvizice bude silná skupina připravená urychlit inovace v tomto směru,“ dodal Hanston. Detaily transakce by měly být dohodnuty a celá akvizice dokončena do konce třetího čtvrtletí roku 2021.

Zvýšení zisku o půl miliardy dolarů ročně

Nejprodávanějším lékem Alexionu je přípravek Soliris, který se používá proti řadě vzácných poruch imunity včetně paroxysmální noční hemoglobinurie (PNH). Tržby z prodeje tohoto léky dosáhly v prvních devíti měsících letošního roku tří miliard dolarů (asi 65 miliard korun) a vykázaly tak meziroční zvýšení o 3,6 procenta.

Přestože Soliris patří mezi jedny z nejdražších léků na světě a přinášel Alexionu slušné peníze, akcie společnosti v posledních letech oslabovaly. Investoři se totiž obávali, že se na trhu brzy objeví nějaký konkurent, který bude pro Alexion představovat vážnou hrozbu. Začalo se tak dokonce spekulovat, že by Alexion mohl být vhodným objektem ke koupi.

Zástupci jednoho z akcionářů Alexionu, hedgeového fondu Elliot Management, začali podle agentury Reuters tlačit na vedení Alexionu, aby hledalo vhodného kupce. O možném převzetí Alexionu se tak začalo veřejně hovořit už letos v květnu. AstraZeneca uvedla, že od akvizice očekává okamžité zvýšení zisku před zdaněním o přibližně 500 milionů dolarů ročně.

Petr Musil