Reprodukční číslo, které uvádí průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, je podle profesora Duška 0,93. Před týdnem bylo nižší. Foto: pixabay

Případů covidu mírně přibývá, Blatný nevyloučil zpřísnění omezení

V Česku ve čtvrtek poprvé po zhruba měsíci přibylo v mezitýdenním srovnání nových případů koronaviru. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) označil situaci s nákazou za „křehkou“, nevyloučil návrat k přísnějším omezením, která přitom s ohledem na vývoj epidemie vláda zmírnila teprve od čtvrtka. Zároveň ale oznámil otevření lyžařských areálů od 18. prosince, tedy o šest dní dříve, než se dosud zvažovalo. Začalo dobrovolné testování učitelů na koronavirus, Sněmovna schválila pravidla očkování.

 

Za čtvrtek hygienici v ČR potvrdili 4624 nakažených, zhruba covido 600 více než o týden dřív. Včera do podvečera bylo nových případů opět více než minulý pátek za stejnou část dne, za celý pátek pak 4 745. Do statistik dnes přibylo dalších 77 úmrtí. S nemocí covid-19 tak dosud v Česku zemřelo 8718 lidí, počet úmrtí ale v posledních dnech klesá, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Počet nových případů nákazy se snižuje pomaleji než v minulých týdnech a v některých regionech se pokles téměř zastavil, uvedl dnes ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Rizikové jsou Královéhradecký, Ústecký, Liberecký, Olomoucký a Zlínský kraj a Vysočina. Reprodukční číslo, které uvádí průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, je podle Duška 0,93. Podíl nakažených seniorů klesá podobně jako nákaza v celé populaci.

Zmírňuje se také zatížení nemocnic koronavirem. S covidem-19 bylo ke čtvrtku hospitalizovaných 4439 lidí, zhruba o 600 méně než před týdnem. Pacientů ve vážném stavu za stejnou dobu ubylo asi 160 na 582. Snižuje se také počet nakažených zdravotníků. Aktuálně jich je podle Duška zhruba 5000, maximum bylo 13.000 najednou. V pondělí proto vláda podle Blatného projedná ukončení pracovní povinnosti mediků od následujícího týdne. V Brně dnes ukončil činnost šestičlenný britský vojenský zdravotnický tým, který tam s péčí o lidi s koronavirem pomáhal tři týdny.

Index rizika protiepidemického systému PES se už 12 dní po sobě drží na 57 bodech ze sta. Je tak ve třetím stupni z pěti, podle kterého se opatření proti šíření nemoci covid-19 řídí od čtvrtka. Nově se tak otevřely s omezením kapacity například všechny obchody a restaurace. „PES není jediným zdrojem informace, ale základním. Pokud by po tři dny bylo rizikové skóre ve vyšším stupni, mohl by se zase zpřísnit. Vyloučit to nemůžeme,“ uvedl dnes Blatný. Ve čtvrtém stupni je PES od 61 bodů.

Před zhoršením na čtvrtý stupeň a možná i třetí vlnou epidemie v Česku varovali spoluautoři výpočtu skóre systému PES Jan Kulveit a Jakub Steiner. Rozvolňování je podle nich příliš rychlé, kritizují také zmírnění opatření podle podrobnějších tabulek třeba pro kulturu a sport.

Pro lyžaře se dříve, než avizoval premiér Andrej Babiš (ANO), otevřou sjezdovky. Podle Blatného mohou skiareály fungovat už od 18. prosince proto, aby lidé na hory mohli vyrazit s předstihem před vánočními svátky. Uvítala to Česká unie cestovního ruchu, podle Asociace horských středisek ČR jde o rozumný kompromis. O tom, jaká opatření bude nutné na sjezdovkách dodržovat, rozhodne v pondělí vláda.

Zájem učitelů o antigenní testy na koronavirus, které mohou ode dneška zdarma podstoupit, byl zatím spíše malý. Odběrovým místům zbývala řada volných termínů. Pokud by se testovali všichni, šlo by podle ministerstva školství asi o 170.000 učitelů. Kromě nich mohou na testování jít i vychovatelé nebo třeba asistenti pedagoga. Podle informací z jednotlivých krajů se chce ale nechat otestovat maximálně zhruba třetina pedagogických pracovníků. Čas na to mají do 18. prosince, pak by mohli na antigenní test přijít i další lidé. S odběry vzorků pomáhají hasičské týmy, jejichž počet se od dnešního dne zvýšil ze 17 na 32.

Testování bude provázet i obnovení návštěv v domovech seniorů a dalších pobytových sociálních službách. Lidé mohou za svými blízkými přicházet od soboty, musí ale doložit negativní test na koronavirus. Třeba mělnický domov pro seniory začal zájemce o návštěvy testovat už dnes, v sobotu tam tato možnost nebude. Moravskoslezský kraj nabídl lidem mířícím za blízkými testování za 350 korun. Včerejškem zároveň skončilo pravidelné testování klientů na koronavirus v domovech, pro zaměstnance pokračuje.

Sněmovna dnes zrychleně schválila novelu s pravidly pro očkování proti koronaviru. Lidé ho mají mít hrazeno ze zdravotního pojištění, bude dobrovolné. Vakcíny zakoupí stát na základě objednávky Evropské unie. Cílem je podle Blatného očkovat 60 až 70 procent obyvatel. Zrychleně dnes poslanci poslali do Senátu také novelu, podle níž někteří studenti medicíny zřejmě budou moci zastávat při práci v nemocnici pozici praktické sestry. Ve věznicích by za chybějící dozorce mohli podle další schválené předlohy v době krize nově zaskakovat policisté. Kvůli covidu-19 aktuálně chybí zhruba 400 příslušníků Vězeňské služby.

Koronavirus příliš nepoznamenal vývoj průměrné mzdy v ČR. Ve třetím čtvrtletí, ještě před druhou vlnou epidemie, stoupla podle údajů ČSÚ meziročně o 5,1 procenta na 35.402 korun. Za růstem je podle analytiků oživení ekonomiky po jarním uzavření a nízká nezaměstnanost. Ta se každý měsíc třetího čtvrtletí držela na 3,8 procenta a po říjnovém poklesu o desetinu bodu se na 3,8 procenta v listopadu vrátila, vyplývá z čísel Úřadu práce ČR.

-čtk-