Bývalého politického náměstka ministra zdravotnictví Filipa Vrubela nahradí ve správní radě VZP jeho nástupce Vladimír Černý (foto). Foto: Radek Čepelák

Blatný navrhuje změnu ve složení správních rad zdravotních pojišťoven. Nahrazuje lidi exministra Vojtěcha

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) navrhuje vládě změnit složení správních rad několika zdravotních pojišťoven. Mimo jiné tím reaguje na odchod Filipa Vrubela, bývalého politického náměstka exministra Adama Vojtěcha. Vrubela nahradí jeho nástupce Vladimír Černý. Lidé, kteří mají důvěru ministra Blatného, se nově objeví i na dalších postech.

Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a některých dalších oborových zdravotních pojišťoven změní své složení. Vyplývá to z materiálu, který ministerstvo zdravotnictví předložilo na konci minulého roku ke schválení vládě. Ten však nebyl dosud projednán.

Vláda musí především obsadit uvolněné místo za Filipa Vrubela, bývalého politického náměstka exministra Adama Vojtěcha (za ANO) a nyní ředitele České asociace farmaceutických firem (ČAFF). Ten se funkce člena správní rady VZP vzdal po své rezignaci na místo náměstka v září loňského roku. Tehdy premiér Andrej Babiš odvolal ministra Vojtěcha a na jeho místo jmenoval Romana Prymulu. Vrubela nahradí jeho nástupce na ministerstvu zdravotnictví Vladimír Černý. Ten místo Vrubela zasedne i ve správní radě Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví.

Správní radu VZP opustí také dlouholetá ředitelka ministerského legislativního odboru Lucie Krausová. Tu má nahradit její šéf a v současné době nejdéle působící náměstek na ministerstvu zdravotnictví Radek Policar, který má na starosti legislativu a právo.

Ve funkci člena správní rady Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR a také správní rady nejmenší tuzemské zdravotní pojišťovny RBP skončí též bývalý šéf kabinetu Adama Vojtěcha Petr Jarema. V prvním případě ho nahradí Pavla Seilerová, současná vedoucí Blatného kabinetu, a v tom druhém státní tajemník ministra zdravotnictví Stanislav Měšťan.

Podle svých dřívějších vyjádření chystal Vrubelovu výměnu již Vojtěchův nástupce Roman Prymula. K tomu nedošlo a Vrubel se nakonec svých postů ve správních radách vzdal sám.

Správní rada VZP má třicet členů. Deset z nich vybírá vláda na návrh ministra zdravotnictví, další jsou z řad poslanců. Správní rady oborových pojišťoven mají patnáct členů, vláda z nich obdobně jmenuje opět jednu třetinu, tedy pět členů.

-sed-