V Británii hrozí přetížení nemocnic, kde už nyní leží více pacientů s covidem-19 než během vrcholu jarní vlny pandemie. Foto: Pixabay

Británie už naočkovala milion lidí, ale mutace koronaviru se šíří příliš rychle. Pacientů s covidem je v nemocnicích více než jaře

Británii už počet lidí naočkovaných proti covidu-19 první dávkou vakcíny firem Pfizer a BioNTech překročil jeden milion a v pondělí by měla nově začít vakcinace látkou vyvinutou ve spolupráci Oxfordské univerzity a společnosti AstraZeneca. Na twitteru to oznámil ministr zdravotnictví Matt Hancock. Odborníci ale varují, že vzhledem k rychlému šíření nakažlivější varianty viru SARS-CoV-2 tempo očkování nestačí.

 

„Tento rok začínáme s vědomím, že máme před sebou lepší časy. Očkovali jsme už milionem dávek a ještě zrychlíme v pondělí po začátku očkování oxfordskou vakcínou,“ uvedl Hancock.

Británie zahájila očkování proti covidu-19 už začátkem loňského prosince, zatím ale má plnou imunitu jen zlomek z téměř 67milionové populace. Vládní poradce Chris Whitty vládu vyzval, aby změnila strategii a prodloužila rozestup mezi dvěma dávkami vakcíny až na 12 týdnů ze současných tří týdnů, aby tak co nejrychleji zvýšila počet lidí, kteří dostali alespoň jednu dávku.

Počet osob nakažených koronavirem se nyní v Británii rychle zvyšuje, v úterý, ve středu, ve čtvrtek i dnes úřady hlásily více než 50.000 nových případů nákazy za 24 hodin, ve dvou případech šlo o rekordní počet. Data statistického úřadu ONS ukazují, že nová nakažlivější varianta viru se prokázala u 63 procent infikovaných v Anglii a dokonce u 77 procent infikovaných v Londýně, upozornil list The Independent.

Dnes zveřejněná studie epidemiologů z londýnské Imperial College uvádí, že nová varianta viru zvyšuje takzvané reprodukční číslo zhruba o hodnotu 0,4 až 0,7; v Anglii se proto tento údaj dostal nad hodnotu 1,0, což znamená další šíření epidemie. Reprodukční číslo uvádí, kolik dalších osob v průměru nakazí jeden infikovaný.

Představitelé zdravotního systému NHS varují, že přepracovaným zdravotníkům akutně hrozí syndrom vyhoření a že hrozí rovněž přetížení nemocnic, kde už nyní leží více pacientů s covidem-19 než během vrcholu jarní vlny pandemie. Podle aktuálních čísel je pacienty s covidem ve většině anglických nemocnic obsazena více než třetina všech lůžek a v některých oblastech včetně Londýna dokonce více než polovina. Celkem je nyní ve Spojeném království v nemocnicích skoro 24.000 pacientů, 1847 z nich potřebuje plicní ventilaci.

Země kvůli rostoucí obsazenosti lůžek znovu aktivovala polní nemocnice, které zřídila už na jaře. K dispozici jsou tam tisíce lůžek, asociace zdravotních sester ale upozornila na to, že už nyní se mnoho zařízení potýká s nedostatkem personálu a že tedy bude složité či téměř nemožné zajistit v polních nemocnicích dostatek kvalifikovaných zaměstnanců.

Na horšící se situaci v Londýně reagovalo i ministerstvo školství, které nařídilo, aby všechny základní školy v metropoli přinejmenším do 18. ledna přešly na vzdálenou výuku. Ještě nedávno přitom šéf resortu Gavin Williamson podobný krok vylučoval. „Nařídit pro další části Londýna vzdálenou výuku je skutečně ta poslední možnost a jde jen o dočasné řešení,“ řekl ministr.

Za posledních 24 hodin se nákaza v Británii potvrdila u více než 53.000 lidí, uvedlo včera ministerstvo zdravotnictví. Úmrtí přibylo 613 a mezi oběťmi bylo i osmileté dítě. Celkem země registruje už přes 2,5 milionu nakažených a více než 74.000 obětí a zdá se, že co do počtu mrtvých brzy překoná Itálii, která je v tomto ohledu zatím nejpostiženějším evropským státem.

-čtk-