Ventilátory vyvinuté v ČR pomáhají v řadě nemocnic i sociálních zařízení. Foto: BTL

Největší soukromý dárce přístrojů pro boj s covidem v ČR? Firma vyrábějící je v Benešově

Více než deset milionů respirátorů a 800 plicních ventilátorů již vyrobila od začátku pandemie koronaviru dnes již globální firma českého původu – skupina BTL. Do českých a moravských zdravotnických a sociálních zařízení doposud věnovala 300 plicních ventilátorů a 125 tisíc respirátorů. To ji řadí do čela soukromých dárců plicních ventilátorů v ČR.

Na 200 plicních ventilátorů putovalo loni na podzim do oblastních nemocnic po celé republice, další stovku ventilátorů poslala firma BTL z Benešova, která je předním světovým výrobcem zdravotnické techniky pro fyzikální terapii, kardiologii a estetickou medicínu, prostřednictvím ministerstva zdravotnictví fakultním nemocnicím.

Plicní ventilátory i respirátory loni v rekordním čase vyvinula a certifikovala, aby pomohla řešit akutní problém s nedostatkovým zbožím ve zdravotnictví.

Výrobní hodnota darů více než 30 milionů korun

Celková hodnota daru ve výrobních cenách činila 30 milionů korun. Tuzemským zdravotníkům věnovala firma BTL navíc také 100 tisíc respirátorů a dalších 25 tisíc zamířilo před Vánoci do domovů pro seniory v rámci projektu Ježíškova vnoučata.

Plicní ventilátor BTL-606 vytvořili čeští inženýři v rekordním čase za pouhé čtyři měsíce loni na jaře na základě volné licence globální americké firmy Medtronic. Přístroj je multifunkční a díky tomu ho nemocnice mohou používat i následně nejen při léčbě onemocnění Covid-19. Do února plánuje skupina BTL vyrobit zhruba 1000 ventilátorů. „Začali jsme je vyrábět z toho důvodu, abychom mohli něčím dlouhodobě přispět při léčbě koronaviru,“ přiblížil ředitel BTL Tomáš Drbal.

Sofistikovaný přístroj, který nabízí až pět režimů a umožňuje využití podle stavu pacienta – umí vytvářet tlakový kyslík do masky, asistuje při dýchání a další varianty dýchání za pacienta. Oproti jiným plicním ventilátorům se může používat například i v sanitkách. Tržní cena jednoho ventilátoru se pohybuje kolem 250 tisíc korun.

Také respirátory BTL jsou vysoce funkční a poptávka po nich roste i v zahraničí, proto firma musela zvýšit jejich výrobu. „Jednoduše se používají díky elastickým gumičkám, které netahají za uši. Unikátní tvar umožňuje, že se respirátor nelepí na obličej a člověk má dost prostoru pro pohodlné mluvení,” doplňuje Drbal. Celkové náklady na vývoj a výrobu vyšly firmu na 60 milionů korun, u plicních ventilátorů činily 15  milionů Kč a u respirátorů 45 milionů Kč.

Skupina BTL, která vznikla v roce 1993 v Benešově zaměstnává přes 1.700 lidí ve více než 55 zemích světa. V roce 2019 dosáhla obratu přibližně 8 miliard korun. Nejsilnějšími cílovými trhy jsou Spojené státy, Evropa a Asie.

Jiří Reichl

Článek je převzat z portálu Ekonomický deník, který patří do portfolia vydavatele Zdravotnického deníku.