Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně. Foto: Zlínský kraj

Novým předsedou představenstva zlínské nemocnice je Michal Filip

Novým předsedou představenstva Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně je lékař Michal Filip. Včera ho do funkce zvolila valná hromada nemocnice, kterou představuje Rada Zlínského kraje. Cílem nového představenstva je personálně stabilizovat nemocnici a udržet ekonomické výsledky. Filip již dříve podporoval postupnou rekonstrukci nemocnice, nikoliv výstavbu nové.

Novým předsedou představenstva Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně je lékař Michal Filip. Mezi třemi kandidáty uspěl ve výběrovém řízení. Včera ho do funkce zvolila valná hromada nemocnice, kterou představuje Rada Zlínského kraje. Filip včera na tiskové konferenci ve Zlíně uvedl, že cílem nového představenstva je personálně stabilizovat nemocnici a udržet ekonomické výsledky.

KNTB byla podle Filipa za minulého vedení kraje personálně zdevastována, když se dělala plošná výběrová řízení na primáře. „Mnoho zkušených kolegů odešlo, i když jim ještě nekončilo funkční období,“ uvedl Filip, podle kterého pak s primáři odešly celé týmy. Filip byl v minulosti primářem neurochirurgického oddělení KNTB, ve výběrovém řízení na primáře neuspěl. Nyní se pokusí některé kolegy do nemocnice získat zpět, nechce však vypisovat plošně výběrová řízení. „Nebudeme dělat personální čistky, jaké jsme zažili my,“ uvedl Filip.

Nemocnice má dobře hospodařit, nikoli vydělávat

Nemocnice podle něj funguje, péče je dostatečná, ale mohla by být lepší a lépe se rozvíjet. Filip uznal, že se nemocnice v posledních letech ekonomicky zlepšila. Končícímu vedení se podařilo umořit velké dluhy z minulosti. Podle Filipa má však nemocnice hlavně léčit. „Nemocnice má dobře hospodařit, ale není to firma, která má vydělávat,“ uvedl Filip, který se také bude snažit co nejdříve zahájit modernizaci KNTB. Nejdříve by se měla rekonstruovat budova interny, která je ve špatném stavu. Filip již dříve podporoval postupnou rekonstrukci nemocnice, nikoliv výstavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně, kterou prosazoval bývalý hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Filip do funkce nastupuje 1. března, dalšími novými členy představenstva nemocnice jsou Martin Déva a Marcel Guřan. Filip byl dosud lékařským ředitelem Lázní Darkov, kde dal již výpověď. Dvaašedesátiletý Filip byl v minulém volebním obdobím krajským zastupitelem za ANO, za ANO kandidoval také v roce 2018 v doplňovacích senátních volbách na Zlínsku.

Nové vedení mají i další tři krajské nemocnice

Hejtmanství již v pondělí oznámilo nové vedení ostatních tří krajských nemocnic. Kraj se pro změny rozhodl navzdory vytíženosti nemocnic v epidemii koronaviru. Hejtman Radim Holiš (ANO) to zdůvodnil novým konceptem směřování nemocnic a koncem smlouvy předsedy představenstev nemocnic Radomíra Maráčka, který ve funkci končí na konci února.

Maráček, který byl také ředitelem zlínské nemocnice, byl v dosavadním modelu předsedou představenstev všech čtyř krajských nemocnic a každá nemocnice měla svého ředitele. Kraj však nyní hledal předsedy představenstev pro jednotlivé nemocnice. Nemocnice budou podle náměstkyně hejtmana Olgy Sehnalové (za ČSSD) spolupracovat i nadále. Podle ní je však důležité, aby bylo vedení s nemocnicí spojeno a bylo tam přítomné.

V nemocnici v Uherském Hradišti a Vsetíně zůstali i po změně představenstva dosavadní ředitelé. Do nemocnice v Kroměříži se po dvou letech vrátila jako ředitelka Lenka Mergenthalová.

-čtk-