AntiCovid tým je složený ze zástupců ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Foto: Top 09/Filip Štěrba

Očkovací strategie by podle opozice mohla být ambicióznější

Opoziční politici jsou pro větší množství velkých očkovacích center nebo úpravu možností rezervace na očkování proti onemocnění covid-19. ČTK to včera po jednání s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) řekli místopředseda ODS Martin Kupka a poslanec TOP 09 Vlastimil Válek. Jejich připomínky budou do strategie jistě zapracovány, řekl následně novinářům Blatný.

 

V pondělí se chce ministr nad strategií znovu sejít s hejtmany. Upravenou verzi strategie chce mít hotovu nejpozději do 15. ledna, kdy má být spuštěn rezervační systém na očkování.

Válek považuje za důležité také zveřejnit smlouvy s firmami vyvíjejícími vakcíny, z nichž by bylo zřejmé, kolik dodávek Česko v jednotlivých měsících obdrží. Kupka i Válek jsou členy opozičního Anticovid týmu, v němž jsou zástupci ODS, KDU-ČSL a TOP 09, a účastnili se prvního jednání Blatného rady pro řízení onemocnění covid-19. Rada, která má umožnit debatu napříč politickým, hospodářským i expertním spektrem, se znovu sejde za měsíc, řekl ministr.

Aktuální vakcinační strategie počítá s tím, že v první fázi budou očkováni především zdravotnici, kteří se starají o nemocné s covidem-19, senioři v domovech seniorů a také personál těchto zařízení a dále lidé, kterým je více než 80 let, protože mají vyšší pravděpodobnost těžkého průběhu nemoci. Celkem jde asi o 600.000 lidí. Jen lidí nad 80 let je v Česku asi 441.100. Blatný se s předsedou Sdružení praktických lékařů Petrem Šonkou dohodl na tom, že penzisty, kteří se nebudou moci sami nebo s pomocí příbuzných zaregistrovat, budou praktici kontaktovat. „Myslím, že takových lidí nebude velký počet,“ míní Blatný.

Mezi dalšími prioritními skupinami budou praktičtí a dětští lékaři, vojáci, kteří se podílejí na boji s covidem-19, a pracovníci integrovaného záchranného systému. Rezervační systém pro očkování proti covidu-19 bude pro lidi nad 80 let spuštěn 15. ledna, pro ostatní pak od 1. února.

Se základními tezemi vládní očkovací strategie Kupka souhlasí, vytýká jí ale to, že není dostatečně ambiciózní. Například co se týče vysokoprůtokových očkovacích center. Podle Kupky je potřeba hustší síť než dříve zmiňovaný počet zhruba 30 center. Většina regionů podle něj bude chtít vytvořit takové středisko v okresních městech. Důležité je podle něj také zajistit peníze na centra, která „zjevně budou organizovat kraje“. Kupka je též náměstkem středočeské hejtmanky Petry Peckové (STAN).

Podle Válka by očkovacích center mělo být minimálně 70 a měla by být v jednotlivých krajích vhodně rozmístěná a dobře dopravně dostupná. Zásadní je podle něj také rezervační systém dobře nastavit, aby se každý zájemce dostal do nejbližšího centra. Takové technické náležitosti se podle Válka budou teprve ladit. Potřeba je také zhruba 100 mobilních očkovacích týmů, které by dojížděly na odlehlá místa v zemi, dodal.

Válek má za naivní představu, že by všichni senioři nad 80 let vyplňovali internetový rezervační formulář. Registrační systém podle něj také nemyslí na mentálně postižené lidi či národnostní menšiny v ČR. Na jednání padlo doporučení, aby zejména v malých obcích byly zapojeny místní úřady. Tamní pracovníci by podle Válka mohli obejít seniory bydlící v odlehlých místech a vyplnit s nimi formulář. Lepší by také bylo, aby registraci dělal praktický lékař.

Válek také považuje za důležité, aby ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo smlouvy s firmami, od nichž jsou objednávány vakcíny. V nich je podle poslance definováno, kolik má země předobjednaných dodávek od jednotlivých společností pro jednotlivé měsíce.

Blatný se podle Kupky vyjádřil také k jednomu z požadavků Anticovid týmu, který žádá vytvoření registru lékařů, kteří by byli ochotni se nad rámec svých povinností zapojit do práce velkých očkovacích center. „Pan ministr reagoval tak, že zatímco registr očkovaných bude centrální, tady vidí cestu spíše v tom, aby si krajští koordinátoři takové registry vytvořili sami,“ řekl Kupka. Vznik registrů v regionech by považoval za dostačující.

Místopředseda ODS také apeloval na to, aby vláda nestavěla proti sobě skupiny očkovaných a neočkovaných. Zároveň je podle něj důležité kvalitně o smyslu očkování informovat na základě relevantních a ověřených dat.

-čtk-