Sanofi se po 63 letech definitivně stahuje z Bangladéše, 160milionové země v jihovýchodní Asii. Foto: Pixabay

Týden ve farmabyzysu: Sanofi se stahuje z Bangladéše, Thermo Fisher kupuje Mesa Biotech

Francouzská farmaceutická skupina Sanofi se po více než šedesáti letech stahuje z Bangladéše. Rozhodla se totiž prodat svůj většinový podíl v místní dceřiné společnosti. Důvodem je příliš silná místní konkurence. Americká společnost Thermo Fisher se rozhodla pro další akvizici. Tentokrát kupuje kalifornskou biotechnologickou firmu Mesa Biotech za více než půl miliardy dolarů.

Bangladéšská farmaceutická společnost Beximco Pharmaceuticals získá 54,6procentní podíl v Sanofi Bangladesh. Dceřiné společnosti francouzské farmaceutické skupiny Sanofi. Sanofi se tak po 63 letech z této 160milionové země v jihovýchodní Asii definitivně stahuje. Hodnota transakce by se měla podle tiskového prohlášení společnosti pohybovat kolem 35,5 milionu liber (více než 1 miliarda korun). Jiné odhady hovoří o 48 až 55 milionech dolarů (1,03 až 1,2 miliardy korun).

„Jsme velmi potěšeni, že můžeme ohlásit akvizici majoritního podílu ve společnosti Sanofi Bangladesh. Pokud bude schválena regulačními úřady, půjde o druhou strategickou akvizici v historii naší společnosti, hned po nákupu Nuvista Pharma v roce 2018,“ uvedl generální ředitel Beximco Pharma Nazmul Hassan.

Sanofi: součást naší globální strategie

Podle něho chce navázat na skvělou reputaci, které se Sanofi Bangladesh na místním trhu těší. „Chceme posílit naši pozici a expandovat v klíčových oblastech tak, abychom dokázali zajistit udržitelný růst našeho zisku,“ dodal Hassan. Vyjádřil rovněž naději, že unikátní a diverzifikované portfolio Sanofi Bangladesh bude výborným doplňkem ke stávajícím produktům, jež Beximco na trhu nabízí.

O důvodech, proč se Sanofi rozhodla odejít z Bangladéše, se spekuluje. Podle bangladéšského deníku The Daily Star za rozhodnutím stojí příliš silná konkurence místních farmaceutických firem, v níž se Sanofi nepodařilo obstát. Sama francouzská skupina ale uvedla, že jde o „součást globální byznysové strategie společnosti“.

Akvizici ještě musí schválit bangladéšská centrální banka. Dokončení obchodu se očekává během následujících tří až devíti měsíců. Sanofi v Bangladéši vyrábí léky už od roku 1958, a to v různých právních formách. V roce 2004 vznikla společnost Sanofi-Aventis, která se v roce 2013 transformovala Sanofi Bangladesh.

Sanofi se o záměru prodat svůj majoritní podíl zmínila už v říjnu 2019. Ve své provozovně zaměstnávala více než 800 lidí a na trh dodávala asi stovku různých generických léků. Na bangladéšském trhu měla silnou pozici zejména v segmentech kardiologie, diabetu, onkologie a dermatologie.

Thermo Fisher kupuje výrobce testů za 550 milionů dolarů

K řádově větší akvizici se schyluje také na americkém kontinentu. Massachusettský výrobce zdravotnických produktů Thermo Fisher Scientific se dohodl na převzetí kalifornské biotechnologické společnosti Mesa Biotech. O transakci informoval portál Biospace.com.

Thermo Fisher má za Mesa Biotech zaplatit celkem 550 milionů dolarů (asi 11,8 miliardy korun). 450 milionů má být uhrazeno v hotovosti a zbývajících 100 milionů ve formě následných plateb na základě dosažených obchodních výsledků.

Mesa Biotech se zaměřuje na diagnostické produkty. Vyvinula a uvedla na trh testy založené na metodě PCR ke zjišťování různých infekčních onemocnění v organismu, včetně SARS-CoV-2, chřipky typu A a B, respiračního syncytiálního viru a podobně. Mesa zaměstnává přibližně 500 lidí a v loňském roce vykázala příjmy v objemu kolem 45 milionů dolarů (necelá miliarda korun).

Akvizice přichází zhruba týden poté, co společnost Thermo Fisher dokončila nákup belgické společnosti Henogen SA za 725 milionů eur (skoro 19 miliard korun). Thermo Fisher už v předchozích letech získala řadu dalších menších společností, které mají v portfoliu produkty pro diagnostiku nakažlivých nemocí.

Thermo Fisher Scientific je jednou z předních amerických společností, které se zaměřují na širokou škálu zdravotnických výrobků se zaměřením na diagnostiku, ale i farmaceutický sektor. Včetně biotechnologií. Vznikla v roce 1956 a její roční obrat se v posledních letech pohybuje kolem 25 miliard dolarů.

Petr Musil