EMA vede dialog s výrobcem ruské vakcíny, žádost o schválení ale zatím neobdržela. Foto: Wikipedie

EMA uvedla, že dosud neobdržela žádost o schválení ruské vakcíny

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) včera sdělila, že dosud neobdržela žádost o schválení ruské vakcíny protu covidu-19 Sputnik V pro použití na území Evropské unie. Ruský výrobce preparátu – ústav Nikolaje Gamaleji – naopak tvrdí, že žádost podal. Léková agentura EU uvedla, že od ruského výrobce nedostala žádost o prověření výsledků klinických testů ani žádost o schválení vakcíny pro unijní trh. EMA prověřuje očkovací látky a vydává doporučení Evropské komisi pro schválení v EU.

Výrobce vakcíny Sputnik V v úterý uvedl, že EMA jeho žádost přijala. O tom, že evropský úřad klinická data ke Sputniku V prověřuje, informoval ruský výrobce v rozporu se skutečností již dříve, uvedla německá tisková agentura DPA.

Z prohlášení EMA vyplývá, že tato instituce je s ruským výrobcem v kontaktu. „EMA vede dialog s firmou a spolupracuje s ní, aby určila další kroky,“ uvedla léková agentura s tím, že ruský výrobce projevil zájem o prověření výsledků svého klinického testování ze strany EMA.

EMA dosud schválila tři covidové vakcíny vyvinuté firmami Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna, přičemž momentálně prověřuje dva další preparáty. S další více než padesátkou farmaceutických společností vyrábějících očkovací látky je EMA v kontaktu.

-čtk-