Premiér Andrej Babiš chce, aby vláda více spolupracovala s experty na epidemie. Prvním, kdo doplnil Radu vlády pro zdravotní rizika je hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal. Foto: Koláž ZD/Úřad vlády/IKEM

Epidemiolog Smejkal je členem Rady vlády pro zdravotní rizika

Epidemiolog z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal se podle Andreje Babiše (ANO) stal členem Rady vlády pro zdravotní rizika. Včera odpoledne to premiér řekl novinářům. O víkendu Babiš v pořadu CNN Prima News uvedl, že Smejkal by měl být „tváří pandemie“, epidemiolog ale televizi napsal, že o tom slyší poprvé. Také včera v České televizi zopakoval, že si nemyslí, že bude „tváří pandemie“. Chce politikům přinášet odborný pohled.

Rada vlády pro zdravotní rizika vznikla loni v červenci. Jejími členy jsou Babiš, ministři zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a obrany Lubomír Metnar (za ANO) a předseda Asociace krajů, hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). Působí v ní také náměstek ředitele VZP David Šmehlík, vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla a dosud i vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Ondřej Slabý, který podle Smejkala na post rezignoval. Právě jeho má podle Babiše nahradit Smejkal.

„S panem Smejkalem jsem se domluvil na spolupráci. Co nám tady chybí, je, řekněme, tvář pandemie, kterou v minulosti byl pan profesor Prymula,“ uvedl Babiš. Obecně by více měli vystupovat odborníci. Jmenoval například pondělní vyjádření vakcinologa Romana Chlíbka k účinnosti vakcíny AstraZeneca.

„Musím se tam rozkoukat v téhle radě vlády. Mým cílem obecně je politikům sdělovat, jaká je situace, a přinášet jim odborný pohled za sebe a některé své kolegy, kteří to vidí podobně. Mám pocit, že občas politici rozhodují bez toho, aby měli dobré odborné podklady,“ řekl v ČT Smejkal. Odmítl výrok premiéra, že by měl být novou „tváří“ místo Prymuly. „Těch tváří má pandemie hodně. Spousta mých kolegů se vyjadřuje ještě lépe a rozumněji, takže nemusím být žádnou tváří,“ dodal.

Smejkal by se podle Babiše měl podílet na opatřeních proti epidemii. „Měl by podle mého názoru být k dispozici ministerstvu zdravotnictví, protože v této chvíli tam není žádný epidemiolog, který je nějaká tvář, kterou vidíme stále v televizi,“ uvedl v neděli premiér.

Podle Babiše by Smejkal neměl post premiérova poradce jako Prymula, měl by ale velice úzce spolupracovat s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO), který není epidemiolog. Blatný by měl také podle premiéra najít další lidi, aby posílil svůj expertní tým. Babiš se vyslovil i pro sloučení tří skupin, které na ministerstvu zdravotnictví radí s postupem proti koronaviru.

Úkolem vládní rady pro zdravotní rizika je podle statutu zejména koordinace strategického přístupu v rámci jednotlivých zdravotních hrozeb, podpora Integrovanému centrálnímu řídicímu týmu a prosazování opatření směřujících k eliminaci zdravotních hrozeb. V době jejího vzniku dohlížela zejména na spouštění projektu Chytré karantény. Integrovaný řídicí tým pak tvoří armáda, policie, hasiči, vede ho hlavní hygienička.

-čtk-