Počet lidi s úzkostnými až depresivními stavy v době pandemie stoupá. Foto: Pixabay

Klienti ČPZP si mohou požádat o příspěvek na psychoterapii

Klienti třetí největší zdravotní pojišťovny v ČR si mohou od dnešního dne požádat o finanční příspěvek až 2 500 korun na psychoterapii. V době pandemie, která dostává mnoho lidí do krize ekonomické i duševní, věnuje Česká průmyslová zdravotní pojišťovna novému programu Duševní zdraví rozpočet tři miliony korun.

Pandemie covid-19 dostává mnoho lidí do krize nejen finanční, ale i duševní. Dlouhý čas v izolaci, ekonomické problémy, ztráta blízkých, strach a obavy – to vše se negativně projevuje na lidské psychice. O to víc je v současné době zapotřebí profesionální pomoci. Proto si nyní klienti třetí největší České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) budou moci v rámci nového preventivního programu Duševní zdraví od dnešního dne zažádat o příspěvek až 2 500 korun na psychoterapii.

„Rozšířením nabídky preventivních programů chceme pomoci našim klientům, kteří se v důsledku aktuální situace dostali nebo dostanou do duševní krize a jejich psychika je mnohdy pod obrovským tlakem,“ uvedla tisková mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Potřebnou terapii klientům ČPZP nabídne asi 180 soukromých psychoterapeutů, kteří absolvovali akreditovaný psychoterapeutický kurz. „Jedno sezení u specialisty bude stát pojištěnce ČPZP maximálně 700 korun. Pojištěnci pak od pojišťovny mohou získat až pětkrát 500 korun, tedy 2 500 korun,“ vysvětluje podmínky programu Mazurová. Na program vyčlenila pojišťovna tři miliony korun.

Kvalitní psychoterapeutická pomoc je lepší než léky

Projekt navazuje na aktivity Rady vlády pro duševní zdraví, která dlouhodobě upozorňuje na negativní dopady pandemie na lidskou psychiku. „Podpora psychoterapeutickou formou pomoci může pro řadu lidí znamenat pomoc při překonání situace bez toho, že by u nich propukly závažnější duševní stavy. Případně že se podaří tyto stavy zachytit v časných stádiích, kdy jsou snáze řešitelné, nežli když dosáhnou vyšší míry závažnosti,“ komentoval to František Matuška, místopředseda České asociace pro psychoterapii (ČAP). Ten varuje zejména před neuváženým řešením úzkostných a depresivních stavů prostřednictvím léků namísto kvalitní psychoterapeutické pomoci a podpory při zvládání složitých životních situací.

Podle dosavadních výzkumů narostl v české populaci výskyt úzkostných a depresivních obtíží dvoj až trojnásobně. S tím přirozeně stoupají zdravotním pojišťovnám i náklady na léčbu. Zatímco v roce 2018 evidovala ČPZP celkem 8 452 pacientů s depresemi, předloni to bylo 8 950 pacientů a loni již 9 205 pacientů s tímto onemocněním. „Průměrné náklady na jednoho pacienta s depresemi se pohybují kolem zhruba 6 000 korun,“ uvedla mluvčí ČPZP. „Nejvíce pacientů s depresemi máme v Moravskoslezském a Středočeském kraji. Mezi okresy na Moravě dominuje Frýdek-Místek, v Čechách Kladno. Podíl depresí obecně odpovídá našemu podílu na trhu,“ dodala.

-sed-