Vydavatelství pravidelně pořádá akce, kde se setkává justice s exekutivou. Fotografie z loňské konference k veřejným zakázkám v IT. Zleva: vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla, vydavatel Zdravotnického deníku Ivo Hartmann, soudce a předseda senátu Krajského soudu v Brně David Raus, ředitelka druhostupňového rozhodování VZ ÚOHS Iveta Pospišilíková. Foto: Radek Čepelák

Paragraf 16 pohledem soudců, zdravotních pojišťoven a tvůrců novely zákona o veřejném zdravotním pojištění bude tématem konference Právo ve zdravotnictví

Soudní dohru mělo v posledních letech v řadě případů řízení o úhradě nenahraditelné léčby podle paragrafu 16 zákona o veřejném zdravotním pojištění. Tento původně výjimečný nástroj je využíván stále častěji, a při tom nesystémově. O soudním výkladu „jediné možnosti léčby“ – a jeho limitech – pohovoří na konferenci Právo ve zdravotnictví předsedkyně senátu a soudkyně Městského soudu v Praze Viera Horčicová a Karel Šimka, předseda senátu a soudce Nejvyššího správního soudu. Nebude však chybět ani pohled zdravotních pojišťoven, pacientů či autorů novely zákona o veřejném zdravotní pojištění, která se snaží vstup vysoce inovativní léčby do úhrad koncepčně řešit.

Úhrada vysoce inovativní a zpravidla nákladné léčby je jedním z témat, které posledními roky hýbou českým zdravotnictvím. Nesystémové, a zároveň stále častější, vstupování nehrazené léčby do úhrad z veřejného zdravotního pojištění přes známý paragraf 16, původně zamýšlený jako výjimečný nástroj, by měla již brzy nahradit novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou aktuálně projednávání poslanci. 

Do doby přijetí novely se však zdravotní pojišťovny budou stále potýkat s náporem žádostí o úhradu léčby na paragraf 16, které řeší vlastními postupy. Neúspěšní žadatelé se pak nezřídka snaží domoci úhrady u soudů.  Za poslední roky tak vznikla judikatura, která popisuje zákonné okolnosti odůvodňující využití institutu výjimečně hrazené péče.

Právě těmto okolnostem se bude podrobněji věnovat celodenní online konference Právo ve zdravotnictví ve čtvrtek 8. dubna 2021.  V jejím dopoledním bloku vystoupí dva respektovaní soudci: předsedkyně senátu a soudkyně Městského soudu v Praze Viera Horčicová (o jednom z jejích rozsudků si můžete přečíst například zde) a Karel Šimka, předseda senátu a soudce Nejvyššího správního soudu, tedy odvolací instance proti rozhodnutí soudů nižšího stupně. Ti budou hovořit nejen o tom, jak paragraf 16 soudy vykládají, ale také jaké má soudní ochrana pacientů limity – především s ohledem na délku soudních řízení.

Jak soudní rozhodnutí ovlivnila rozhodování zdravotních pojišťoven, a jaká kritéria dnes při rozhodování o úhradě uplatňují, vysvětlí náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík. Nebude chybět ani pohled pacientů. Kateřina Šveřepová, vedoucí advokátka Advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný, popíše několik konkrétních případů, které nedostatky současného systému výmluvně ilustrují.

Nedostatečně transparentní využívání paragrafu 16 chce ministerstvo zdravotnictví vyřešit již zmíněnou novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění. Její hlavní principy popíše bývalý politický náměstek ministra zdravotnictví, který se na přípravě předpisu zásadním způsobem podílel, a v současnosti působí jako výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Filip Vrubel.  O naladění poslanců vůči novele a aktuálním stavu jejího projednávání promluví exministr zdravotnictví a dnes poslanec zdravotního výboru Poslanecké sněmovny Adam Vojtěch.

Konference vyvrcholí odpolední panelovou diskusí, kde se všichni zúčastnění potkají v unikátní debatě zástupců výkonné, zákonodárné i soudní moci o tom, jak české právo vykládá „jedinou možnost léčby“ s ohledem na zdravotní stav pacienta.

Program konference Právo v zdravotnictví

-sed-