Zaměstnanci německých nemocnic, kteří přímo pečovali o covid pozitivní pacienty, dostanou mimořádnou prémii ve výši 1500 eur (přes 38 tisíc korun). Foto: Pixabay

Spolkový ministr zdravotnictví přiklepl zdravotníkům mimořádnou prémii a změnil prioritizaci očkování

Německý nemocniční personál, který přímo pečoval o covid pozitivní pacienty, se může těšit na mimořádnou prémii 1500 eur. Peníze na ni dá Spolkové ministerstvo zdravotnictví, státní kasu to vyjde celkem na 450 milionů eur. Od pondělí také platí nová prioritizace pro očkování proti koronaviru, kterou vydal rovněž úřad Jense Spahna.

Zaměstnanci německých nemocnic, kteří přímo pečovali o covid pozitivní pacienty, dostanou mimořádnou prémii ve výši 1500 eur (přes 38 tisíc korun). Rozhodla o tom spolková vláda na návrh ministra zdravotnictví Jense Spahna. Kabinet na tento bonus vyčlení celkem 450 milionů eur (více než 11,5 miliardy korun), prémie má být splatná do konce letošního června. S odkazem na Spahnův brífink to uvedly deníky Deutsches Ärzteblatt a ÄrzteZeitung.

Peníze se ke zdravotníků mají dostat skrze nemocnice, jimž finance pošle vláda. Základním klíčem pro přidělení prémií je velikost kliniky měřená počtem lůžek a také počet covid pozitivních pacientů, o něž bylo v dané nemocnici pečováno.

Nemocniční společnost Spahnův plán chválí

Takže by na prémii měli nárok zaměstnanci nemocnic s kapacitou nad 500 lůžek, které hospitalizovaly nejméně 50 covid pozitivních pacientů, u menších nemocnic by stačilo alespoň 20 covid pozitivních pacientů. Celková suma, kterou bude daná nemocnice rozdělovat, bude vycházet ze skutečného počtu léčených covid pozitivních pacientů a průměrného počtu zaměstnaného ošetřovatelského personálu (zejména zdravotních sester a bratrů) v roce 2019.

Podle Spahna by na bonus mohli dosáhnout zaměstnanci z více než tisícovky nemocnic. To je vyšší podíl než loni v létě. Tehdy Spolkové ministerstvo zdravotnictví rovněž přikleplo podobné prémie, ale setkalo se s kritikou, protože na ně dosáhla jen asi třetina nemocnic, respektive nemocničního ošetřovatelského personálu. Bonus tenkrát činil rovných tisíc eur (asi 26 tisíc korun).

Rozhodnutí spolkového kabinetu přivítala Německá nemocniční společnost (DKG – Deutsche Krankenhausgesellschaft). „Během druhé vlny pandemie nemocniční personál převedl mimořádný výkon,“ řekl generální ředitel DKG Georg Baum. Podle něho by ale podmínky prémie měly být nastaveny tak, aby na ni dosáhl veškerý ošetřovatelský personál v nemocnicích.

Nové očkovací priority

Spahnovo ministerstvo také představilo novou prioritizaci v očkování. Od pondělí platí ministerská vyhláška, která zavádí některé změny v klasifikaci skupin obyvatelstva podle toho, v jakém pořadí by měly přicházet na řadu při vakcinaci proti koronaviru. Změny ale nejsou nikterak radikální, základní princip zůstal zachován.

Ministerstvo vlastně svou novou vyhláškou dává do procesu očkován větší flexibilitu. A to zejména v případech, kdy by hrozilo, že by se očkovací látka musela vyhodit z důvodu jejího nevyužití. V takovém případě bude možné očkovat i lidi, kteří nejsou v dané skupině obyvatelstva podle očkovací priority. To je v souladu s principem zohlednění rizika těžkého průběhu covidu nebo úmrtí, a zároveň s nutností nakládat s nedostatkovou vakcínou hospodárně.

Změna dle dostupnosti vakcíny

Na druhé straně neuspěli praktičtí lékaři s požadavkem, aby se dostali do skupiny s vyšší prioritou (nyní jsou ve druhé skupině), stejně jako učitelé (ve třetí skupině), jak požadovaly jejich profesní skupiny. Jens Spahn ovšem vyjádřil pro jejich požadavky pochopení.

Ministerstvo také rozhodlo, že vakcína od společnosti AstraZeneca bude podávána pouze lidem ve věku od 18 do 65 let. Naproti tomu očkovací látka od společností Pfizer – BioNTech a Moderna má být šetřena primárně pro starší 65 let. Kromě věku zůstává jedním z kritérií profese zájemce o očkování s tím, že nejvyšší prioritu mají zdravotníci a pečovatelský personál s nejvyšším rizikem přímého kontaktu s nakaženými. Ministerstvo zdravotnictví zároveň uvedlo, že pokud se změní situace kolem dostupnosti vakcíny, může dojít k dalším změnám v očkovacích prioritách.

Petr Musil