Premiér Andrej Babiš je nespokojený s prací vysokých úředníků Ministerstva zdravotnictví - hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou a Vladimírem Černým. Oba ale patří k nejužšímu týmu ministra zdravotnictví. Foto: Vláda, KHS, Radek Čepelák/ Koláž ZD,

Nahradí hlavní hygieničku Rážovou její moravskoslezská kolegyně Svrčinová? Křeslo se třese i pod náměstkem Černým

Premiér Andrej Babiš je nespokojen s prací vysokých úředníků ministerstva zdravotnictví a podle informací Zdravotnického deníku tlačí na jejich výměnu. Nejvíce ohroženo je křeslo hlavní hygieničky Jarmily Rážové, kterou by v blízké době měla nahradit šéfka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Pavla Svrčinová. Tato kuloární informace sice zatím nebyla oficiálně potvrzena, ale shoduje se na ní několik na sobě nezávislých zdrojů. Nespokojenost premiéra ale také směřuje proti dalším expertům z nejužšího týmu ministra Jana Blatného – zejména profesorovi Vladimíru Černému. Ten přitom před několika dny prošel úspěšně výběrovým řízením na post odborného náměstka pro zdravotní péči, ale jeho jmenování bylo náhle v pondělí skrečováno.  

Po roce boje s  pandemií koronaviru a onemocněním covid-19 se Česko nachází v nejhorší situaci na celém světě. Kritika padá na hlavu vlády a speciálně premiéra Andreje Babiše a tomu zase dochází trpělivost s lidmi, kteří po celý uplynulý rok byli odpovědní za odbornou stránku protipandemických opatření. Z nejužšího týmu, o který se opírá ministr Jan Blatný, se jedná zejména o hlavní hygieničkou Jarmilu Rážovou,  náměstka Vladimíra Černého, náměstka Radka Policara a ředitele ÚZIS Ladislava Duška.  

Kde je hlavní hygienička?

Právě před rokem nastoupila do funkce náměstkyně ministra a hlavní hygieničky Jarmila Rážová.  Nejdříve jako pověřená řízením sekce, oficiálně pak byla jmenovaná byla v červnu. Premiér se tuto neděli v televizi CNN Prima News opřel do celého týmu, ale zvláště do Rážové. „Snažím se pomáhat panu ministru zdravotnictví, který je pod obrovským tlakem. Nemá manažerské zkušenosti, nemá možná v okolí dostatek dobrých úředníků, takže situace pro něj je náročná,“ řekl v neděli Babiš a pokračoval: „Kde je hlavní hygienička?“ položil si řečnickou otázku. Hlavní hygieničku jmenuje vláda. Podle informací Zdravotnického deníku chce premiér Babiš Jarmilu Rážovou z tohoto postu sesadit a nahradit jí Pavlou Svrčinovou, která v současnosti řídí Krajskou hygienickou stanici Moravskoslezského kraje. Lékařka Pavla Svrčinová je odbornicí na hygienu výživy a bezpečnost potravin, kromě řízení krajské hygieny působí také na Lékařské fakultě v Ostravě. Do června roku 2015 pracovala pro Evropskou komisi. V roce 2016 usilovala o post hlavní hygieničky, kde se měla utkat s Jarmilou Rážovou a Evou Gottvaldovou, ale byla z formálních důvodů z konkurzu vyřazena (pracovala pro Evropskou komisi a tudíž nebyla českým státním zaměstnancem). Nakonec tenkrát zvítězila Gottvaldová, kterou pak o čtyři roky později, na začátku pandemie koronaviru, vláda jednomyslně odvolala pro neschopnost.  Pavla Svrčinová se loni v létě ocitla pod tlakem ministra Adama Vojtěcha, aby odstoupila z funkce  ředitelky krajské hygienické stanice poté, co nezvládla komunikaci protiepidemických opatření v kraji. Svrčinová sice chybu uznala, ale odstoupit odmítla.

(Ne)jmenovaný náměstek

Profesor Vladimír Černý, předseda České společnosti anestezie, resuscitace a intenzivní péče České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, působí na ministerstvu zdravotnictví od jara loňského roku. Koordinuje kapacity intenzivní péče v nemocnicích a pracuje v odborných skupinách řídících boj s epidemií. Vladimír Černý byl nejprve externím spolupracovníkem , ale v listopadu ho ministr zdravotnictví Jan Blatný ustanovil náměstkem ministra (tzv. politickým náměstkem) a v lednu letošního roku ho pověři i řízením sekce zdravotní péče (po odchodu Alexi Šeda z této funkce ve zkušební době).

Podle informací Zdravotnického deníku proběhlo minulý týden výběrové řízení na místo náměstka pro zdravotní péči, kde se přihlásil jediný účastník profesor Černý a uspěl. Tento týden v pondělí v poledne rozeslal personální odbor mail dovnitř ministerstva zdravotnictví  s informací, že „na služební místo náměstka pro zdravotní péči byl jmenován prof. MUDr. Vladimír Černý, PhD.“ Na dotaz Zdravotnického deníku, který jsme vznesli o dvě hodiny později, ovšem jmenování popřela mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Vladimír Černý tedy jmenován náměstkem pro zdravotní péči nakonec není, a to přesto, že vyhrál výběrové řízení a zřejmě po krátkou dobu jmenován byl, nebo si alespoň personální oddělení ministerstva bylo natolik jisto, že už jmenován je, že o tom informovalo zbytek ministerstva v oficiálním „Informačním mailu – nástupy.“

V kuloárech se ovšem mluví o tom, že by premiér uvítal, kdyby Vladimír Černý odešel. Andrej Babiš nyní dopřává sluchu odborníků, kteří jsou zastánci tvrdých restrikcí a v opozici vůči ministerskému odbornému týmu. Ti zvláště profesorovi Černému vytýkají, že se soustředil na jediné kriterium – vytíženost nemocnic – a podceňoval ostatní parametry. Také to schytal za výrok, že pandemie je přírodním jevem, za který „nikdo nemůže“.

Tomáš Cikrt