Podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Ladislava Friedricha mohou měsíční náklady veřejného zdravotního pojištění v souvislosti s covidem-19 do léta ještě dál růst. Foto: Pixabay

Náklady na covid-19 byly podle Svazu pojišťoven 4,5 miliardy korun měsíčně

Náklady veřejného zdravotního pojištění spojené s epidemií covidu-19 byly podle Svazu zdravotních pojišťoven za loňský listopad zhruba 4,5 miliardy korun. Pro začátek letošního roku odhaduje Svaz zhruba šest miliard měsíčně. Nejvíc peněz jde na hospitalizace a testy PCR.

Náklady veřejného zdravotního pojištění spojené s epidemií covidu-19 byly podle Svazu zdravotních pojišťoven za loňský listopad zhruba 4,5 miliardy korun, pro začátek letošního roku odhaduje zhruba šest miliard měsíčně. Nejvíc peněz jde na hospitalizace a testy PCR, uvedl včera Svaz v tiskové zprávě. V roce 2019, který epidemie neovlivnila, vydaly pojišťovny za celý rok na péči 311 miliard korun, měsíčně tedy zhruba 26 miliard.

Podle prezidenta Svazu Ladislava Friedricha mohou měsíční náklady veřejného pojištění do léta ještě dál růst. Předpokládá se, že náklady na hospitalizace se příliš nesníží. „Současně s tím budou přibývat platby za očkování a také se projeví výrazné navýšení počtu provedených testů. Tyto dva faktory mohou nákladově představovat sumu mezi dvěma a třemi miliardami korun měsíčně,“ popsal.

Svaz vychází z dat za listopad 2020, kdy náklady na epidemii odhaduje zhruba na 4,5 miliardy korun. Hospitalizace stály 3,5 miliardy korun, polovina byly přímé náklady na péči a druhá polovina bonusy za péči o pacienty s covidem-19. V laboratořích vyhodnocované PCR testy stály téměř miliardu a antigenní testování asi 50 milionů korun. Friedrich očekává, že vlivem postupujícího očkování bude významně klesat počet hospitalizací při dostatečné proočkovanosti lidí nad 60 let.

Náklady na očkování pojišťovny už dříve odhadly zhruba na devět miliard korun. Vakcínu přímo nakoupil stát, pojišťovny ale hradí provoz očkovacích center a aplikaci očkovací látky u praktických lékařů. Ti dostávají za očkování 267 korun a očkovací centra 4000 až 12.000 korun denně podle počtu hodin a dní v týdnu, kdy jsou v provozu. Nejvíc dostávají takzvaná velkokapacitní očkovací centra.

Zdravotní pojišťovny kromě péče o hospitalizované či ambulantně léčené pacienty s covidem-19, testování PCR v laboratořích a pravidelné antigenní testování veřejnosti budou přispívat až 240 korun měsíčně na pojištěnce na testování zaměstnanců ve firmách. Peníze půjdou z fondů prevence pojišťoven, firmy o něj budou žádat po měsíci testování. V současné době je povinné jednou týdně, vláda zvažuje dvojnásobnou frekvenci. Povinnost se bude vztahovat na více než tři miliony lidí, nemusí se testovat lidé po prodělané infekci, očkovaní a pracující z domova.

-čtk-