Německá poslanecká frakce SPD požaduje zřízení nezávislé komise, která by důkladně a transparentně prošetřila nedávnou kauzu zprostředkování nákupu respirátorů státem. Foto: koláž ZD

Německá „respirátorová“ kauza pokračuje. Vládní SPD chce vyšetřování, vzniknout má rejstřík lobbistů

Parlamentní frakce německých sociálních demokratů (SPD) žádá jmenování nezávislé osoby, která by měla za úkol důkladně prošetřit působení poslanců při zprostředkování nákupu respirátorů státem. Spolkový kabinet zároveň inicioval přijetí zákona, na jehož základě by vznikl registr lobbistů, aby se situace nemohla opakovat.

Do voleb do německého Spolkového sněmu zbývá asi půl roku a vládní koalice složená ze sociálních demokratů (SPD) a křesťanských demokratů (CDU) prochází zatěžkávací zkouškou. Poslanecká frakce SPD totiž požaduje zřízení nezávislé komise, která by důkladně a transparentně prošetřila nedávnou kauzu zprostředkování nákupu respirátorů státem.

Hlavní roli v ní totiž hrají poslanci CDU/CSU Nikolas Löbel a Geor Nüsslein. Löbel měl prostřednictvím své firmy vydělat asi 250 tisíc eur za vyjednání kontraktu na respirátory v Bádensku-Württembersku. Bavorský poslanec za CSU Nüsslein je pak podezřelý z přijetí úplatku ve výši 600 tisíc eur rovněž za zprostředkování nákupu respirátorů pro stát.

Jde o pověst Spolkového sněmu

Situace kolem respirátorové aféry se zamotává. Poslanecké kluby CDU a SPD spolu podle deníku Deutsches Ärzteblatt měly jednat o zpřísnění pravidel pro členy parlamentu, která by se týkala právě obchodních aktivit politiků. Jednání ale byla přerušena. Z jejich dosavadního průběhu má vyplývat, že při zprostředkování nákupu ochranných obličejových pomůcek pro stát měl hrát roli neznámý počet poslanců, kteří měli kontaktovat Spolkové ministerstvo zdravotnictví.

SPD proto navrhla, aby Spolkový sněm, případně jeho předseda, jmenoval nezávislého zástupce, jehož úkolem by bylo celou věc vyšetřit. A hlavě zjistit, kdo všechno mohl z obchodování se státem získat materiální výhodu.

„Také se to trochu týká pověsti Spolkového sněmu, proto chci, aby tento vyšetřovatel začal co nejdříve jednat,“ uvedl šéf poslaneckého klubu SPD Carsten Schneider ve středečním ranním vysílání ARD. Podle něho by měl předseda Spolkového sněmu jmenovat nezávislou osobu, což by dle slov Schneidera celou situaci výrazně zklidnilo.

Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) minulý týden uvedl, že hodlá zveřejnit jména všech poslanců, kteří byli s jeho úřadem kvůli nákupu respirátorů a dalších ochranných pomůcek v kontaktu. A to během celé doby trvání koronavirové epidemie. Carsten Schneider ale vidí Spahnův úkol jinde. „Pane Spahne, prosím, postarejte se o očkování,“ vzkázal šéfovi zdravotnického rezortu.

Vznikne rejstřík lobbistů

Prakticky současně spolková vláda iniciovala přijetí zákona, na jehož základě by došlo k vytvoření rejstříku lobbistů. Zákon by stanovoval povinnost, aby se lidé jednající se státem v zájmu třetích stran registrovali do veřejného adresáře. A roli by při tom nehrálo, zda by šlo o jednorázové, přechodné, nebo trvalé zastupování firem či jiných subjektů. Organizace, které jsou vůči lobbingu kritické, požadují, aby do zákona byla zahrnuta také povinnost zavedení takzvané „výkonné stopy“. Ta tam totiž chybí.

„Zavedením rejstříku lobbistů konečně vytvoříme účinný nástroj pro větší transparentnost,“ uvedla podle deníku Deutsches Ärzteblatt spolková ministryně spravedlnosti Christine Lambrechtová (SPD). Povinná registrace by se vztahovala také na osoby, jež by v zájmu třetích osob vedle členů kabinetů jednali i s poslanci či celými parlamentními frakcemi.

Vládní koalice CDU a SPD se registr lobbistů snažila zavést již v minulosti. Obě vládní strany však na něm nemohly dlouho nalézt shodu. Teprve nedávno vypuknuvší „respirátorová“ kauza celý proces uspíšila a výsledkem je, že zákon by měl být brzy projednáván na parlamentní půdě. Zdá se, že svou podporu najde i u některých opozičních poslanců. Zelení naznačili, že by vznik rejstříku podpořili, ovšem požadují, aby do zákona byla zahrnuta takzvaná „výkonná stopa“, na jejímž základě by bylo možné vždy dohledat, kdo s kým v zájmu koho jednal a proč.

Petr Musil