Ústřední krizový štáb (ÚKŠ) uložil ministerstvu zdravotnictví zkontrolovat dodávky kyslíku, který je potřeba pro léčení pacientů s covidem-19, do nemocnic. Foto: Pixabay

Třinecké železárny uvolní nemocnicím čtvrtinu svých zásob kyslíku

Třinecké železárny uvolní nemocnicím po dohodě s firmou Linde Gas až čtvrtinu svých zásob kyslíku, který využívají pro výrobu oceli. Firmy o tom včera informovaly ČTK. Spotřeba kyslíku v tuzemských nemocnicích podle nich v poslední době v souvislosti s koronavirem výrazně narostla – proti běžné situaci se spotřeba zkapalněného kyslíku zvýšila trojnásobně, u kyslíku v tlakových lahvích je nárůst dokonce čtyřnásobný.

V léčbě pacientů s těžkým průběhem nemoci covid-19 se využívá především oxygenoterapie (kyslíková léčebná kůra), díky níž se výrazně zlepšuje stav pacientů a nemocné tělo se rychleji regeneruje. Firma Linde Gas je největším dodavatelem takzvaných technických plynů v Česku. Namísto potřebné stoprocentní kapacity pro Třinecké železárny bude nyní společnost udržovat minimální zásobu kyslíku pro huť ve výši 75 procent. Doplnění kapacity zpět do plného stavu potrvá přibližně 70 dní.

„Naší absolutní prioritou je naplnit zvýšenou poptávku ve zdravotnictví a dostat kyslík ke všem pacientům, kteří jej potřebují. Hledáme proto všechna řešení, abychom mohli tyto objemy dodat. Velmi proto oceňujeme, že nám Třinecké železárny vyšly vstříc a uvolnily pro potřeby zdravotnictví část své rezervované kapacity kyslíku,“ řekl dnes generální ředitel Linde Gas Petr Partsch.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že Ústřední krizový štáb (ÚKŠ) uložil ministerstvu zdravotnictví zkontrolovat dodávky kyslíku, který je potřeba pro léčení pacientů s covidem-19, do nemocnic. Připomněl, že Správa státních hmotných rezerv nakoupila ventily potřebné na lahve s kyslíkem a štáb je dlouhodobě ujišťován o tom, že kyslíku bude dostatek. Později doplnil, že vláda může výrobcům plynu uložit povinnost přednostních dodávek pro medicínu.

Na Hamáčkovo vyjádření reagoval na twitteru předseda představenstva Vítkovice Cylinders Jan Světlík. „Tak tomu přestávám rozumět. Loni jsme dali nabídku na kyslíkové láhve, deset tisíc jich vyrobili a ministerstvo zdravotnictví vše zrušilo, že kyslíkové lahve nepotřebujeme,“ napsal Světlík. Podle něj firma nyní žádné objednávky z Česka nemá. Loni vyrobila 115.000 kyslíkových lahví.

Hamáček večer na twitteru upřesnil, že nejde o nedostatek lahví. „Věc se netýká lahví (jakkoliv jsem jejich nákup v loni podporoval a MZD ho pak zrušilo), ale přednostních dodávek medicinálního kyslíku před technickým. S tím nemá pan Světlík nic společného,“ napsal vicepremiér.

„Jsme si vědomi dopadů epidemiologické situace. Proto v době větší spotřeby kyslíku ve zdravotnictví uvolníme z našich zásobníků čtvrtinu kapacity. Tím umožníme Linde navýšit jejich další výrobní kapacity pro pomoc v léčbě pacientů s těžkým průběhem nemoci,“ uvedl dnes výrobní ředitel Třineckých železáren Česlav Marek.

Společnost Linde vyrábí pro třineckou huť v zařízení na dělení vzduchu kyslík potřebný pro výrobu oceli a také pro technologii foukání prachového uhlí do vysokých pecí. Na moderním zařízení postaveném v bezprostřední blízkosti huti vyrobí denně více než 1000 tun kyslíku, dále také dusík a argon.

-čtk-