Denní přírůstky nakažených v mezitýdenním srovnání klesají už dva týdny, zátěž nemocnic a hlavně jednotek intenzivní péče ale zůstává vysoká. Foto: Wikipedie/Hasiči Karlovarského kraje HZS KVK

Vláda nemá podporu pro další stav nouze, nemocnice dál čelí tlaku

Vláda nemá ani po včerejší schůzce s opozicí podporu pro páteční hlasování Sněmovny o prodloužení nouzového stavu o 30 dní do 27. dubna. Podle zástupců opozice kabinet nemá plán dalšího postupu v epidemii koronaviru. Premiér Andrej Babiš (ANO) chce zachovat současné restrikce včetně uzavření okresů minimálně do Velikonoc. Denní přírůstky nakažených v mezitýdenním srovnání klesají už dva týdny, zátěž nemocnic a hlavně jednotek intenzivní péče ale zůstává vysoká. Možnost registrovat se k očkování mají po Velikonocích dostat lidé nad 65 let.

Podle lídrů Spolu, STAN a Pirátů nemá kabinet jiný plán, než je současné uzavření země. Na schůzce jim chyběli ministr školství Robert Plaga (za ANO) či hlavní hygienička Pavla Svrčinová, uvedli, že nedostali odpovědi na své otázky. Po zhruba dvouhodinové videokonferenci svolané Babišem lídři opozice kritizovali nepřipravenost menšinové vlády ANO a ČSSD na postupné uvolňování restrikcí. Nevyjádřili se pro podporu prodloužení nouzového stavu. Rozhodnout se chtějí do pátku, mimo jiné podle aktuálních dat. Proti prodloužení nouzového stavu se podle svých lídrů postaví SPD a pravděpodobně také většina koalice Spolu či KSČM.

Podle Babiše je pokračování nynějších protiepidemických opatření potřeba k tomu, aby se ulevilo nemocnicím a nepřišla další vlna koronaviru. Opozice se prostě dohodnout nechce, uvedl. „Mrzí mě to, protože se nám povedlo epidemii přibrzdit, jdeme správným směrem, minimálně do Velikonoc bychom ale ještě měli pokračovat,“ uvedl Babiš. Pokud by s prodloužením nouzového stavu Sněmovna souhlasila, trval by nepřetržitě víc než půl roku.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po jednání s opozicí uvedl, že pokud vše půjde jako dosud, vláda během Velikonoc navrhne první zmírnění opatření proti koronaviru. Nastavené restrikce podle něj fungují, odmítá rozvolňovat v situaci, kdy jsou nemocnice stále plné.

Úterních 10.883 potvrzených případů koronaviru je zhruba o 3100 méně než o týden dřív. Oproti předchozímu týdnu se asi o 900 snížil také počet hospitalizovaných – v nemocnicích bylo v úterý 8402 lidí s nemocí covid-19, z toho 1890 ve vážném stavu, vyplývá z webu ministerstva zdravotnictví. Zátěž nemocnic je ale dál enormní, protože statistiky nezahrnují pacienty, kteří sice už nevykazují příznaky koronaviru, nemocniční péči ale nadále potřebují.

Koronavirem se dosud v Česku prokazatelně nakazilo téměř jeden a půl milionu lidí, z nich 25.258 od začátku epidemie loni v březnu zemřelo. V poslední době přibývá tisícovka obětí za necelý týden. Demografka Dagmar Dzúrová včera uvedla, že za prvních šest týdnů letošního roku vzrostla v Česku úmrtnost o 46 procent oproti průměru za stejné období v letech 2015 až 2019.

Očkování proti covidu-19 přitom v úterý zpomalilo. Zdravotníci podali 36.230 dávek vakcíny, to je asi o 12.000 méně než ve stejný den minulého týdne. Aspoň jednu dávku očkovací látky dostalo k úternímu večeru 1,033 milionu lidí v Česku, obě potřebné dávky má zatím 384.841 obyvatel, uvedlo ministerstvo. Do očkovacího rezervačního systému se dnes mohli začít zapisovat chroničtí pacienti mladší 70 let s kódy od ambulantních specialistů, do 13:00 se jich podle Blatného zaregistrovalo 13.000.

Ministr zdravotnictví včera reagoval na kritiku, že si ČR objednala méně vakcín, než mohla. Česko nasmlouvalo dodávky tak, aby se do konce srpna či začátku září proočkovalo osm milionů lidí, uvedl. Do konce června by podle něj očkování mělo mít šest milionů lidí. Blatný také řekl, že v dubnu do ČR dorazí až 40.000 dávek vakcíny od firmy Johnson & Johnson, ačkoli Babiš v úterý uvedl, že tato vakcína dodána nebude. Lidé nad 65 let se budou moci podle Blatného registrovat k očkování koncem týdne po Velikonocích, příští týden budou očkováni lidé ze superkritické infrastruktury.

Ministerstvo zdravotnictví bude prosazovat zpřísnění kritérií pro další objednávky a nákupy antigenních testů, které se používají pro testování v institucích a firmách. Cílem je zajistit nabídku kvalitnějších testů, řekl dnes Blatný. Podle epidemiologa a šéfa odborné skupiny ministerstva Petra Smejkala testování ve firmách zatím nefunguje tak, jak by mělo.

-čtk-