Zdravotníci v lůžkových zařízeních by měli obdržet odměnu 75.000 korun hrubého, nezdravotničtí pracovníci pak 30.000 korun. Foto: koláž ZD

Zdravotníci v nemocnicích dostanou odměny, půjde na ně 12 miliard

Zdravotníci v nemocnicích dostanou odměny za nasazení během koronavirové pandemie. V rozpočtu je na ně přes vyčleněno 12 miliard korun, řekla ve videu na twitteru a následně na tiskové konferenci ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Vláda návrh včera jednomyslně schválila. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) je cílem, aby zdravotníci odměny obdrželi v dubnové výplatě, v případě administrativního zdržení nejpozději v květnové.

Zdravotníci v lůžkových zařízeních by měli obdržet odměnu 75.000 korun hrubého, nezdravotničtí pracovníci pak 30.000 korun. Odměny zdravotníci neobdrží podle výše úvazku, částka se bude odvíjet podle skutečně odpracovaných hodin v období od 1. října do 28. února. Dotační program bude vyhlášen v úterý, hlásit se do něj bude možné do 9. dubna.

Kromě toho ministerstvo zdravotnictví jedná se zdravotními pojišťovnami o novelizaci kompenzační vyhlášky, která by měla zajistit i odměny pro ambulantní lékaře, specialisty či praktické lékaře. Jednání by mělo být dokončeno v březnu, řekl Blatný. Náklady by podle něj měly dosáhnout 11 miliard korun.

Za loňský březen až květen zdravotníci v nemocnicích obdrželi taktéž navíc 75.000 korun hrubého, ostatním pracovníkům náležela odměna 30.000 korun. Celkem vláda tehdy schválila 11,5 miliardy korun, peníze většina dostala k říjnové výplatě.

Na zpoždění s vyplacením odměn za podzimní vlnu epidemie si opakovaně stěžovala Česká lékařská komora. V prosinci Blatný uváděl, že by mohly být vyplacené letos v prvním čtvrtletí. Podle Schillerové zpoždění způsobila nutnost zahrnout odměny do novely zákona o státním rozpočtu, jež zvýšila schodek z 320 na 500 miliard korun. Sněmovna ji schválila v únoru.

Vláda včera také schválila odměny od 15.000 do 50.000 korun podle profese a činnosti pro pracovníky v sociálních službách. Sociální pracovníci krajů a radnic a pracovníci odborů ochrany dětí by pak měli získat 25.000 korun. Částky jsou za plný počet odpracovaných hodin, při menším úvazku se krátí.

-čtk-