V pracovní dny uplynulého týdne bylo průměrně podáno přes 65.000 dávek vakcíny. Foto: Pixabay

Musí se začít očkovat 100.000 lidí denně, shodli se Prymula a Válek

Pokud nezačnou zdravotníci podávat v příštím týdnu průměrně 100.000 dávek očkování proti koronaviru denně, dostane se očkovací systém do problémů. V diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové televize Prima se na tom shodli epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví za ANO Roman Prymula a šéf poslanců TOP 09 a lékař Vlastimil Válek. Podle nich by se mělo začít více vakcín podávat například o víkendech.

V sobotu 1. května zdravotníci v Česku naočkovali proti koronaviru 21.650 lidí, to je zhruba o tisíc méně než minulou sobotu. V pracovní dny uplynulého týdne průměrně podali přes 65.000 dávek vakcíny. Ukončené očkování proti nemoci-covid-19 má v republice po čtyřech měsících víc než milion lidí, k sobotnímu večeru přesně 1,009.631.

Podle Prymuly se v případě, že se nezačne očkovat požadovaných 100.000 lidí denně, začnou se hromadit vakcíny. „Určitě to bude znamenat, že se ten systém dostane dlouhodoběji do problémů,“ uvedl epidemiolog. Spolu s Válkem doporučili, aby se začalo více očkovat v sobotu a v neděli. „Hlavní problém je, že zdravotníci jsou zapřaženi již přes rok,“ prohlásil Prymula.

Za problematické považuje epidemiolog také to, že je dost nenaočkovaných lidí v nejstarších skupinách. Částečně za to podle něj může celkem složitý registrační systém. Podle Válka by pak mohlo pomoci, kdyby více očkovacích látek dostávali praktičtí lékaři. Senioři jim důvěřují více než očkovacím centrům. „Totálně vázne centrální koordinace,“ dodal poslanec.

Válek uvedl, že je potřeba co nejvíce lidí naočkovat před letními školními prázdninami. V červenci a srpnu budou totiž chtít lidé odjíždět na dovolenou, vybrat si ji také budou chtít zejména zdravotníci.

V ČR se začalo očkovat koncem loňského prosince, nejdříve přišli na řadu klienti domovů pro seniory a zdravotníci, postupně se přidávali i senioři nebo učitelé. V současné době je registrace k očkování otevřená pro všechny starší 55 let, přednost mají také mladší pacienti s vybranými nemocemi.

Od pondělí se spustí registrace pro takzvané pečující osoby, tedy lidi pobírající příspěvek na péči třetího nebo čtvrtého stupně. Připravuje se také očkování pracovníků vysokých škol. Někteří senioři registrovaní především u svých praktických lékařů však stále na očkování čekají.

-čtk-