"Těžce nemocný člověk nemůže být převezen do nemocnice bez kyslíkové podpory. Tak jsem si pomyslel, proč nepřestavit mou rikšu na sanitku.," řekl Džáved Chán AFP. Foto: YouTube

Řidič rikši v Indii přestavěl svou tříkolku na sanitku pro chudé, vozí s sebou oxymetr i kyslíkovou láhev

Když viděl Muhammad Džáved Chán, řidič motorizované tříkolky v indickém Bhópálu, jak lidé nosí své blízké nemocné covidem-19 do nemocnice na zádech, protože nemají na sanitku, rozhodl se pomoci. Mladý muž prodal šperky své manželky a přestavěl svou rikšu na malou sanitku, kterou vybavil kyslíkovou láhví, oxymetrem na měření hladiny kyslíku v krvi a dalším vybavením, píše AFP.

Zatímco Indii pustoší druhá vlna pandemie, někteří lidé stejně jako Muhammad Džáved Chán pomáhají své komunitě přežít válku s virem.

„Těžce nemocný člověk nemůže být převezen do nemocnice bez kyslíkové podpory. Tak jsem si pomyslel, proč nepřestavit mou rikšu na sanitku. Není to tak prostorné jako sanitka, ale určitě to může zachránit životy,“ řekl Džáved Chán AFP.

„Viděl jsem mladé lidi bojovat (o život). A když si zavolají záchranku, ta jim naúčtuje 5000 až 10.000 rupií (zhruba 1500 až 3000 korun). Jak by si to chudý člověk mohl dovolit? Navíc během pandemie, když většina lidí přišla o příjmy,“ ptá se Džáved Chán.

Někdo mu dodal kyslíkovou láhev, jiný člověk mu dal oxymetr, pak ho jeden lékař naučil zacházet s vybavením a ukázal mu, jak bezpečně připojit nemocného na kyslík během převozu do nemocnice.

„Mnoho lidí mě oslovilo a pomohlo mi formou darů a požádali mě, abych v činnosti pokračoval, dokud pandemie neskončí. Právě díky pomoci tolika lidí můžu dělat to, co dělám. Sám bych to nikdy uskutečnit nemohl,“ říká Džáved Chán.

Džáved Chán se krátce potýkal s úřady, protože ho policie obvinila, že svou rikšu používá bez povolení pro sanitní přepravu během karantény ve státě Madhjapradéš. O sporu tehdy informovala televizní stanice India Today.

Jeho nepříjemnosti s úřady vyvolaly takovou vlnu solidarity na sociálních sítích, že policie obvinění zrušila a dokonce my vystavila speciální povolenku pro pohyb po městě.

Stát Madhjapradéš, stejně jako mnohé další státy v zemi s 1,3 miliardy obyvatel, zažil v posledních týdnech opětovné zhoršení nákazy a potýká se s nedostatkem kyslíku a nezbytného zdravotnického materiálu.

Stát, kde má každý pátý testovaný na covid-19 pozitivní výsledek, v pondělí ohlásil 12.000 nových případů nákazy. A také zde mají krematoria a hřbitovy potíže s mohutným přísunem nebožtíků.

-čtk-