Přijde nám nesmyslné, aby se žádosti řadily podle rychlost kliknutí a tím pádem by se na některé kraje vůbec nedostalo, říká předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS). Foto: Martin Kuba

Kraje žádají, aby v 98. výzvě REACT-EU uspěli všichni žadatelé

Kraje žádají, aby v 98. výzvě pro poskytování evropských dotací z programu REACT-EU pro nemocnice získali finance všichni žadatelé, kteří splňují náležitosti. Podle kritiků rozhodovala při podávání žádosti o dotace rychlost podání projektu, tedy kliknutí počítačovou myší. Alokace ve výzvě je 5,5 miliardy korun. ČTK to řekl po jednání rady Asociace krajů její předseda Martin Kuba (ODS).

Kraje žádají, aby v 98. výzvě pro poskytování evropských dotací z programu REACT-EU pro nemocnice získali finance všichni žadatelé, kteří splňují náležitosti. Podle kritiků rozhodovala při podávání žádosti o dotace rychlost podání projektu, tedy kliknutí počítačovou myší. Alokace ve výzvě je 5,5 miliardy korun. ČTK to řekl po včerejším jednání rady Asociace krajů její předseda Martin Kuba (ODS).

„Přijde nám nesmyslné, aby se žádosti řadily podle rychlost kliknutí a tím pádem by se na některé kraje vůbec nedostalo. Proto považujeme za správné, aby peníze z výzvy dostali všichni žadatelé. Navrhujeme, aby případné chybějící peníze doplatila Vláda ČR ze státního rozpočtu. Nikdo teď neví, o jak vysokou částku by se jednalo, protože rozhodující bude, kolik projektů splňuje věcnou správnost, což třeba znamená zajištěné stavební povolení, potvrzení od pojišťovny a tak dále,“ uvedl Kuba.

Původní výběr projektů, kdy rozhodovala jen rychlost, kritizovala před měsícem ve Sněmovně část opozice. Liberecký kraj kvůli němu podal na ministerstvo pro místní rozvoj předžalobní výzvu. Kuba dodal, že kraje proto žádají, aby v dalších dvou výzvách z programu REACT-EU stát nastavil jasnou metodiku. „Chceme se jednoznačně už vyhnout té klikačce,“ řekl Kuba.

Česko může získat z programu REACT-EU 18,4 miliardy korun. Peníze mají být využity podle předchozích informací MMR na rozvoj a modernizaci nemocnic, hygienických stanic nebo péče o pacienty s rakovinou a seniory. Kraje se podle Kuby včera dohodly, aby část peněz z plánované 100. výzvy programu fixně směřovala na vybavení laboratoří na testování na koronavirus. Jihočeský hejtman uvedl, že pokud chce stát v září při začátku školní roku testovat všechny žáky, za současných podmínek to není možné v krátkém časovém úseku stihnout. „Chceme proto, aby díky té 100. výzvě vznikla páteřní testovací síť pro navýšení kapacity PCR testů,“ řekl Kuba.

-čtk-