Emergency Medical Team CZ (dříve Trauma team ČR) je mobilní tým zdravotníků, jehož úkolem je poskytovat odbornou péči přímo na místě mimořádné události. Foto: FN Brno

MZd vyslalo do postižených obcí speciální tým zdravotníků

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) včera schválil vyslání speciálního týmu zdravotníků do obcí postižených tornádem na jihu Moravy. Tým provozovaný Fakultní nemocnicí v Brně obvykle zasahuje při mimořádných událostech zahraničí. Tornádo zasáhlo několik obcí ve čtvrtek večer, zdravotníci tam ošetřili stovky lidí. Několik je zraněno vážně a šest zraněním podlehlo.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) včera schválil vyslání speciálního týmu zdravotníků Emergency Medical Team CZ do obcí postižených tornádem na jihu Moravy, informoval o tom na twitteru. Tým provozovaný Fakultní nemocnicí v Brně obvykle zasahuje při mimořádných událostech zahraničí. Tornádo zasáhlo několik obcí ve čtvrtek večer, zdravotníci tam ošetřili stovky lidí, několik je zraněno vážně a šest zraněním podlehlo. Na místě zasahovali také zdravotníci ze Slovenska a Rakouska.

„Právě jsem schválil vyslání Emergency Medical Teamu CZ do zasažených míst na Moravě. Tento mobilní tým zdravotníků poskytuje péči poraněným a postiženým přímo na místě mimořádné události. Současné síly na místě už nestačí,“ uvedl ministr. „Zejména v následujících dnech při likvidací škod bude nutné zajistit přímo na místě poskytování odborné lékařské péče,“ dodal.

Emergency Medical Team CZ dříve působil pod názvem Trauma team ČR. Jeho dominantním úkolem je podle webu FN Brno poskytování odborné resuscitační, traumatologické, chirurgické a specializované medicínské péče poraněným a postiženým přímo na místě.

Na záchranných pracích se nyní podílí 200 vojáků s technikou, dalších 500 je připraveno v pohotovosti. Pomáhá také 550 hasičů a 250 policistů. V terénu od pátku působily také dva týmy USAR, které se specializují na vyhledávání a záchranu osob ze sutin. Psychologickou pomoc na místě poskytuje asi 60 psychologů, zejména policie a záchranářů.

Bouřky ve čtvrtek večer zničily 1200 domů, ale také domov seniorů nebo školy. Vyžádaly si šest životů. Součástí bouřek byly kroupy o velikosti míčků a tornádo o síle přes 200 kilometrů za hodinu.

-čtk-