Akcie GSK pod vedením Emmy Walmsleyové dlouhodobě prakticky stagnují. Foto: GSK

Pod šéfkou GlaxoSmithKline se kýve židle. Přežije Walmsleyová tlak aktivistického akcionáře?

Emma Walmsleyová stojí v čele britské farmaceutické skupiny přes čtyři roky. Pod jejím vedením GlaxoSmithKline vykazovala stabilní růst tržeb a obstála i v době koronavirové pandemie. Nyní však z řad některých akcionářů sílí hlasy, že je čas, aby firma své vedení vyměnila. Walmsleyová však má ještě šanci přesvědčit, že její čas se nenaplnil.

Tlak na Emmu Walmsleyovou začal narůstat poté, co ve skupině GlaxoSmithKline získal majetkový podíl americký investiční fond Elliott Management. K tomu došlo letos v dubnu. Jak velké procento akcií fondu patří, není známo. Portál FiercePharma uvedl, že „Elliott v polovině dubna získal podstatný několikamiliardový podíl v GSK, nicméně jak velký a proč, zůstává nejasné“.

Elliott Management má ale pověst aktivistického investora. Ten zpravidla ve vytipované společnosti koupí jen minoritní podíl (většinou do 10 procent) a snaží se jej využít k vytvoření tlaku na vedení firmy, aby podniklo jím navrhované kroky ke zvýšení ceny akcií. Cílem aktivistického investora tedy je zvyšovat tržní hodnotu firmy a zhodnocovat majetek, který vlastní.

Aktivisté na scéně V tomto kontextu je tedy britská farmaceutická skupina GlaxoSmithKline ideálním cílem. Faktem totiž je, že akcie GSK pod vedením Emmy Walmsleyové dlouhodobě prakticky stagnují. Když současná výkonná ředitelka nastupovala v dubnu 2017 do funkce, obchodovala se GSK na burze za cenu kolem 41 dolarů. Aktuální hodnota (k 18.6.2021) je jen těsně pod 40 dolary. Vůbec nejvýše se akcie v éře Emmy Walmsleyové dostaly v polovině ledna loňského roku – na necelých 48 dolarů. A to je zřejmě důvod, proč lidé z Elliott Management začínají na Wlamsleyovou tlačit a snaží se přesvědčit ostatní akcionáře, aby ji z čela GSK sesadili. Podle britského listu Financial…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit