Protidrogová politika je široké multidisciplinární téma, které se týká milionů lidí. Foto: Depositphotos

Protidrogová politika se z vlády na ministerstvo zdravotnictví do voleb nepřesune

Protidrogová politika se z vlády na ministerstvo zdravotnictví zatím nepřesune. S ministerstvem se na tom dohodl premiér Andrej Babiš (ANO), potvrdil včera úřad vlády. Plán přesunu odboru protidrogové politiky na ministerstvo zdravotnictví čelil kritice neziskových organizací a odborníků na závislosti. O tomto záměru jako první informoval Zdravotnický deník zde.

Protidrogová politika se z vlády na ministerstvo zdravotnictví zatím nepřesune. S ministerstvem se na tom včera dohodl premiér Andrej Babiš (ANO), potvrdil úřad vlády Deníku N. Plán přesunu odboru protidrogové politiky na ministerstvo zdravotnictví čelil kritice neziskových organizací a odborníků na závislosti.

O přesunu odboru vedeného Jarmilou Vedralovou pod ministerstvo zdravotnictví minulý týden jednala rada vlády, která se protidrogovou politikou zabývá. „Stále si myslíme, že je to správné rozhodnutí, ke kterému máme právní analýzu. Nakonec jsme ale dospěli k rozhodnutí, že k přesunu do voleb nedojde, rozhodnutí bude na příští vládě,“ řekla Deníku N Tünde Bartha, pověřená řízením úřadu vlády. „Bylo v tom více politiky, rozhodnutí o přesunutí se tedy posouvá,“ doplnila.

Přesun protidrogového odboru z úřadu vlády na ministerstvo se chystal už v letech 2018 a 2019, záměr už tehdy narazil na odpor neziskových a odborných organizací. Letos úřad vlády původně plánoval zařadit tento odbor do struktur ministerstva zdravotnictví k 1. září.

Na Radě vlády pro koordinaci protidrogové politiky, které Babiš předsedá, se proti přesunu minulou středu postavily neziskové a odborné organizace. Podle člena rady, ředitele Asociace neziskových organizací (A.N.O.) Matěje Hollana, požadavek odborníků podpořilo i ministerstvo práce, Svaz měst a obcí ČR nebo Asociace krajů. S plánem nesouhlasila Česká asociace adiktologů nebo Společnost pro návykové nemoci České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Na protidrogové politice se spolu s ministerstvem zdravotnictví nyní podílejí resorty školství, sociálních věcí a vnitra. „Zatím nikdo nepřinesl rozumné argumenty, proč z nadresortního a průřezového pojetí protidrogové politiky udělat resortní záležitost jednoho ministerstva,“ uvedl minulý týden prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký.

V Česku denně kouří 2,4 milionu lidí. Milion je rizikových uživatelů alkoholu, zhruba 100.000 gamblerů závislých na hazardu a 50.000 uživatelů injekčních drog. Celospolečenské náklady odborníci odhadují na 60 miliard korun ročně.

Úřad vlády má 19 těchto průřezových agend, které koordinuje. Jde například o oblast lidských práv, národnostních menšin nebo bezpečnosti.

-čtk-