Ilustračné foto: Pixabay

Snižme počet nemocnic o třetinu, vybízí šéf nejvýznamnějšího zdravotnického sdružení v Německu

Nemocniční síť je v Německu příliš hustá. K dostatečnému zajištění kvalitní a dostupné zdravotní péče by se mohl počet nemocnic poměrně výrazně snížit. Myslí si to předseda nejvýznamnějšího zdravotnického sdružení v Německu, Společného spolkového výboru.

Německo potřebuje zásadní reformu nemocniční péče. Síť je v Německu příliš hustá a k zajištění kvalitní a dostatečně dostupné zdravotní péče by se mohl počet nemocnic u našich západních sousedů snížit klidně o třetinu.

„V současné době máme v Německu 1900 nemocnic. K zajištění nezbytné péče by však stačilo pouze 1200,“ uvedl předseda Společného spolkového výboru (G-BA – Gemeinsamer Bundesausschuss) Josef Hecken v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podle něho by i takový počet nemocnic stačil k zajištění dostupnosti nemocniční péče do třiceti minut z jakéhokoli místa v Německu.

Nemocnice musí fungovat chytřeji Společní spolkový výbor zastupuje lékaře, nemocnice i zdravotní pojišťovny. Jedná se o nejvyšší rozhodovací orgán společné samosprávy v německém systému zdravotní péče a rozhoduje například o tom, které služby mají financovat fondy zdravotního pojištění. Slovo předsedy G-BA má proto v oblasti zdravotní péče velkou váhu a návrh na zredukování počtu nemocnic v Německu velmi rezonuje. Podle Heckena nemocnice budou muset začít fungovat efektivněji a „chytřeji si rozdělovat práci“. Menší nemocnice by měly být omezeny pouze na jednoduché zákroky a zásahy, zatímco náročné operace by se měly provádět pouze ve specializovaných centrech. „To by mělo velmi pozitivní dopad na ekonomiku…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit