Odboráři se zatím nedohodli na růstu platů. Foto: OSZSP

Odbory se k platům zdravotníků se zástupci ministerstva sejdou znovu za týden

Odbory se s ministerstvem zdravotnictví na růstu platů zdravotníků pro příští rok zatím nedohodly. Znovu se mají sejít příští pondělí, řekla včera ČTK předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková. Zástupci zdravotníků žádali růst platů o 3000 korun a u lékařů o deset procent, celkově by mělo jít asi o 8,6 miliardy korun. To už dříve odmítli zástupci soukromých lékařů i vedení nemocnic v radě poskytovatelů. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se k jednáním nechtěl včera na tiskové konferenci po jednání vlády příliš vyjadřovat, budou podle něj pokračovat.

„Je to poslední termín, protože potom už musí jít vyhláška do legislativního procesu, aby ji ministerstvo zdravotnictví stihlo vydat,“ uvedla Žitníková. Podle ní ve veřejném zdravotním pojištění peníze na navýšení platů zdravotníků jsou, protože zvýšení platby za státní pojištěnce meziročně přinese 14 miliard navíc. Podle Vojtěcha se dnes hovořilo o vývoji systému veřejného zdravotního pojištění, jednání ale nejsou uzavřená.

Růst platů podporuje Česká lékařská komora. Naopak zástupci praktických lékařů pro dospělé i děti, gynekologů, zubařů, ambulantních specialistů a Hospodářské komory ČR minulý týden v otevřeném dopise pro premiéra Andreje Babiše (ANO) uvedli, že desetiprocentní růst považují za neadekvátní a „v rozporu s dobrými mravy,“ protože platy ve zdravotnictví rostly v posledních letech víc než v jiných oborech.

Platy zdravotníků jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění jako součást plateb za zdravotní péči. Podle Žitníkové bude ještě v týdnu jednat premiér se zástupci zdravotních pojišťoven, aby získal další informace o tom, jak se dosud navyšovaly úhrady do jednotlivých segmentů zdravotní péče.

V takzvaném dohodovacím řízení, kdy o navýšení plateb jednaly zdravotní pojišťovny, se jednalo na jaře a v létě. Dohodu uzavřelo 13 ze 14 oborů, nedohodli se jen ambulantní lékaři specialisté. Ostatní souhlasili s plošným nárůstem o čtyři procenta. Celkově má veřejné zdravotní pojištění hospodařit příští rok s více než 400 miliardami korun.

Podle informačního systému o byl loni na jaře průměrný plat ve veřejné sféře 39.782 korun, průměrná mzda v soukromém sektoru byla o 931 korun nižší. Meziroční růst byl kolem pěti procent. Lékaři působící v lůžkové péči loni brali v průměru 92.099 Kč hrubého měsíčně, zhruba o 12 procent více než v roce 2019. Zdravotní sestry v akutní lůžkové péči pobíraly průměrně 51.976 korun měsíčně před zdaněním, asi o 19 procent více než před rokem.

Stejně jako v případě lékařů lůžkové péče byly i příjmy sester v loňském roce významně ovlivněny mimořádnými odměnami v souvislosti s epidemií covidu-19. V zařízeních, které neprovozuje stát, se vyplácejí smluvní mzdy, jsou řádově o tisíce nižší.

-čtk-