Devadesát procent covid pozitivních pacientů na jednotkách intenzivní péče je podle německého ministra zdravotnictví neočkovaných. Foto: Koláž ZD/pixabay

Testy zdarma na koronavirus skončí v Německu v polovině října. Vláda chce více očkovaných

Spolkové ministerstvo zdravotnictví chce v říjnu výrazně omezit dostupnost testů na koronavirus. Už by neměly být poskytovány zdarma, ale lidé by si za ně měli platit sami. O konci testů zdarma se v Německu diskutuje již od léta, nyní se naplňuje usnesení vzešlé z jednání spolkového kabinetu ze začátku srpna.

V souladu s tímto vládním usnesením bude k 11. říjnu výrazně omezeno právo na bezplatný test na koronavirus pro asymptomatické osoby. Lidé bez příznaků, kteří chtěli jít na test z vlastní vůle, se mohli bezplatně testovat od 8. března.

Po 11. říjnu by na otestování zdarma měly mít nárok pouze osoby, které v současné době nemohou být plně očkovány. S odkazem na vládní materiál to uvedl deník Deutsches Ärzteblatt. „Vzhledem k tomu, že nyní může být všem občanům učiněna nabídka očkování, předpoklad úhrady nákladů na všechny testy spolkovou vládou, a tedy daňovými poplatníky, již není relevantní a není ani nutný,“ uvádí se v úvodu vyhlášky Spolkového ministerstva zdravotnictví.

Bude řada výjimek

Norma kromě lidí, kteří nemohou být očkovány, počítá s dalšími výjimkami. Testy budou dostupné zdarma i po 11. říjnu dětem do dvanácti let a lidem, kteří se účastní nebo v posledních třech měsících účastnili klinických studií zkoumajících účinnost očkovacích látek. Výjimka se týká také těhotných.

Ministerská vyhláška rovněž specificky řeší věkovou kategorii 12 až 17 let. Pro občany v této věkové skupině bude stanoveno přechodné období a testy pro ně budou bezplatně dostupné až do 30. listopadu tohoto roku.

Zatímco u osob, které mají výjimku z důvodu věku, je jejich nárok poměrně snadno prokazatelný, lidé s kontraindikacemi se budou muset prokázat potvrzením od lékaře. Ministerstvo současně varovalo, že v případě vystavení falešných potvrzení lékaři ponesou následky.

Vysoká, ale stále nedostatečná proočkovanost

Spolkové ministerstvo zdravotnictví upozornilo, že pro lidi, kteří budou na test posláni v důsledku rizikového kontaktu v posledních 14 až 21 dnech, se nic nemění. Těm bude stát testy i nadále proplácet. Toto se bude týkat zejména členů domácností, kteří žijí s nakaženou osobou, žáků a studentů tříd, kde se nákaza vyskytla, nebo členů sportovních klubů, které provozují halové sporty.

Omezení dostupnosti testů na koronavirus má dva zásadní důvody. Vedle ušetření nezanedbatelných finančních prostředků z veřejných rozpočtů jde také o motivaci obyvatel k očkování. Zejména poslední týdny, kdy se zvyšují počty potvrzených případů nových nákaz, vedou ke stále častějším apelům politiků na občany, aby se očkovat nechali.

„Stále potřebujeme nejméně pět milionů dalších očkovaných pro bezpečnější průběh podzimu a zimy,“ uvedl spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) na Twitteru. Spahn také zmínil, že k 6. září bylo v Německu plně naočkovaných 51,1 milionu osob, což představuje 61,4 procenta populace. Alespoň jednu dávku pak obdrželo téměř 55 milionů Němců, tedy necelých 66 procent.

Devět z deseti covid pozitivních na JIP je neočkovaných

Podle Spahna je však taková míra proočkovanosti stále příliš nízká na to, aby se podařilo zabránit přetížení zdravotnického systému. „Počet nákaz mezi neočkovanými lidmi je více než desetkrát vyšší než u těch, kteří byli očkováni. Devadesát procent covid pozitivních pacientů na jednotkách intenzivní péče je neočkovaných,“ řekl spolkový ministr zdravotnictví.

Před přetížením nemocničních kapacit varoval také prezident Německé společnosti pro interní intenzivní a urgentní medicínu Christian Karagiannidis. „Pokud do října významně nezvýšíme proočkovanost, dosáhneme na podzim opravdu silného nárůst počtu případů hospitalizací lidí s koronavirem na jednotkách intenzivní péče,“ řekl pro Augsburger Allgemeine.

Předseda Asociace zdravotních pojišťoven (KBV – Kassenärztliche Bundesvereinigung) Andreas Gassen apeloval, aby se stihlo proočkovat dostatečné množství lidí ještě předtím, než bude nabízeno přeočkování třetí dávkou. „Hlavní úsilí by mělo být napřeno právě tímto směrem,“ řekl. K tomu by podle něho pomohlo co největší zjednodušení cesty k vakcíně, například očkování bez předchozího objednávání.

Petr Musil