Vakcíny proti covidu-19 bude pravděpodobně distribuovat firma Avenier ze skupiny Agel. Foto: LinkdedIn/Avenier

Vakcíny proti covidu-19 od Pfizeru bude zřejmě rozvážet Avenier

Vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech bude do očkovacích center a tisíců lékařských ordinací zřejmě rozvážet firma Avenier ze skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka. Ve výběrovém řízení ji jako vítěze vybrala odborná komise. Nyní běží lhůta, v které se může proti výsledku odvolat neúspěšný uchazeč. Na dotaz to ČTK napsal Ivo Čelechovský, mluvčí zdravotní pojišťovny RBP, která zakázku koordinovala. Pokud se druhý uchazeč neodvolá, Avenier se tak stane distributorem všech očkovacích látek proti covidu-19, které jsou v Česku dostupné.

Do výběrového řízení, které všechny zdravotní pojišťovny vyhlásily v polovině srpna, se podle Čelechovského přihlásili dva uchazeči. „Odborná komise složená ze zástupců zdravotních pojišťoven na základě předložených nabídek jako dodavatele vakcín vybrala společnost Avenier. Pokud se druhý zájemce proti rozhodnutí komise neodvolá v zákonné lhůtě 15 dnů, bude smlouva se společností Avenier uzavřena na počátku října,“ napsal ČTK mluvčí.

Distributor pro očkovací látku Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech bude muset zajistit centrální sklad v ČR, do kterého budou vakcíny dodávány. Z něj bude distributor látky rozvážet do asi 250 očkovacích center a zhruba 7500 lékařům, především praktickým lékařům pro dospělé nebo dětským praktikům. Očkovací místa si budou vakcíny u distributora objednávat.

Předpokládá se, že pojišťovny s vybranou firmou uzavřou rámcovou smlouvu na čtyři roky. Hodnota zakázky nebyla ve veřejném vyhlášení uvedena.

Od začátku vakcinace v Česku podali zdravotníci 11,7 milionu dávek. Dokončené očkování má asi 5,9 milionu lidí. Asi 82,8 procenta z podaných dávek připadá na Pfizer/BioNTech, asi osm procent na vakcínu od Moderny, 7,5 procenta na očkovací látku od AstraZeneky a zhruba 1,9 procenta na látku od Johnson & Johnson.

-čtk-