Lékař letecké záchranné služby Milan Brázdil se opět stal poslancem, a to opět skokem na kandidátce. Foto ze sjezdu lékařské komory: Tomáš Cikrt

Lékař Brázdil opět zamíchal pořadím preferenčních hlasů na kandidátce ANO

Poslanec Milan Brázdil opět zamíchal v Olomouckém kraji na kandidátce ANO pořadím v počtu preferenčních hlasů. Ačkoliv kandidoval z šestého místa, přeskočil v celkovém počtu i dvojku kandidátky, svého poslaneckého kolegu Jaroslava Faltýnka. Dostal 6497 hlasů oproti Faltýnkovým 5182 hlasům, vyplývá to z výsledků voleb.

Skokanem kandidátky se lékař záchranné služby Brázdil stává při sněmovních volbách již pravidelně. Před čtyřmi i osmi lety přeskočil z nižších pozic i tehdejší jedničky kandidátky, letos mu však do prvenství lídra Ladislava Oklešťka zbývalo 1969 hlasů voličů. Krajský lídr přednostní hlasy voličů akceptuje. „Je jedno, jestli skáčete ze šestého nebo z posledního místa, třeba kolega hejtman ze Zlínského kraje skočil z posledního místa na druhé. Je to o odvedené práci, lidé si jeho práce váží, tak ho kvalifikovali na druhou pozici. Je to hlas lidu a my to musíme respektovat,“ řekl ČTK Ladislav Okleštěk.

Brázdil tak díky preferenčním hlasům získal opět poslanecký mandát. Hnutí ANO získalo v kraji ve volbách pět mandátů, o poslanecké křeslo tak připravil starostu Rapotína Bohuslava Hudce, který kandidoval z páté pozice. Před čtyřmi lety lídra hnutí ANO v Olomouckém kraji, hejtmana Ladislava Oklešťka, přeskočil Brázdil v počtu preferenčních hlasů z šestého místa – hlas mu tehdy dalo 7208 voličů, což bylo o 1880 více než hejtmanovi. Brázdil zamíchal pořadím kandidátky ANO i před osmi lety, když co do počtu hlasů porazil tehdejší jedničku na kandidátce ANO Jaroslava Faltýnka o 285 hlasů a do čela se vyhoupl až z desátého místa, což mu zajistilo místo ve Sněmovně. Brázdil tehdy nebyl členem hnutí, vstoupil do něj později.

-čtk-