Před zhoršujícím se průběhem pandemie varuje známý německý virolog Christian Drosten. A jako příklad, který by Německo mělo následovat, uvádí Španělsko. Na fotografii je Drosten vlevo, vedle něj sedí ministr zdravotnictví Jens Spahn. Foto: Bundesministerium für Gesundheit

Německo se nachází v kritickém bodě pandemie. Nesmíme udělat chybu, varuje virolog Drosten

Přestože má Německo poměrně vysokou míru proočkovanosti, stále to nestačí, aby se podařilo koronavirovou pandemii definitivně porazit. Právě zvýšení počtu očkovaných obyvatel považuje německý virolog Christian Drosten za naprostou prioritu. Pokud nyní Německo udělá chybu, vyjde rok a půl trvající boj s virem vniveč.

Průběh koronavirové pandemie se v Německu v posledních týdnech výrazně zhoršuje. Jednotlivé spolkové země na vývoj reagují pomocí zpřísnění nejrůznějších opatření. Například v Sasku by se od pondělí nemuseli do restaurací, hospod, divadel nebo kin dostat lidé, kteří nejsou proti koronaviru očkovaní.

Bavorsko chystá přísnější opatření na základě vytíženosti jednotek intenzivní péče v nemocnicích. Někde totiž už bylo dosaženo jejich limitů, a tak bavorský premiér Markus Söder (CSU) představil konkrétní kroky. Školáci si po podzimních prázdninách na týden (v případě základních škol) až na dva (střední školy) opět navléknou roušky.

Německo v očkování zaostává za Španělskem

Před zhoršujícím se průběhem pandemie varuje známý německý virolog Christian Drosten. A jako příklad, který by Německo mělo následovat, dává překvapivě větší ze dvou zemí ležících na Pyrenejském poloostrově. „Zatímco v Německu jsou každý den čísla stále děsivější, ve Španělsku, kde se proočkovanost pohybuje nad 80 procenty, existuje naděje na dosažení kolektivní imunity,“ uvedl Christian Drosten pro Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Podle něho je proto naprosto zásadní, aby se k takové míře proočkovanosti dostalo i Německo. „Musíme s nejvyšší prioritou zacelit mezeru v očkování,“ napsal Drosten na Twitter. Virolog připustil, že ve Španělsku nebyla všechna protiepidemická opatření zrušena a že k lepšímu průběhu pandemie přispívá i příznivá teplota. „Ale ani v zimě to tam nebude tak jednoduché,“ dodal.

Tím spíše je prý třeba počítat s daleko horším průběhem v Německu, kde je proočkovanost podstatně nižší. Zatímco ve Španělsku je to přes 81 procent, Německo zaostává asi o 12 procentních bodů, tedy mírně pod 70 procenty.

Buď bude více zemřelých, nebo více očkovaných

Christian Drosten si také všímá situace ve Velké Británii. Tam jej zaujalo, že proočkovanost je jen mírně vyšší než v Německu (necelých 74 procent), situace je tam ale podle něho úplně jiná. „Velká Británie se mnohem lépe zotavila (ale měla také více zemřelých),“ dodal Drosten. Spojené království se podle něho brzy dočká zklidnění situace. „Je to pomalu na dosah,“ komentoval virolog rozdíl mezi fází pandemie v Německu a Velké Británii.

Pro Německo z toho podle Drostena plynou jen dvě možné alternativy. Tou první je dosáhnout podobného počtu zemřelých na covid jako na Britských ostrovech. Druhou je pak zacelit mezeru v očkování, která podle něho v Německu stále existuje. „To je jediná alternativa a je obzvlášť důležitá pro starší lidi,“ apeloval Christian Drosten.

Šéf Institutu Roberta Kocha: Nechte se, prosím, očkovat

S Drostenovým viděním situace souhlasí zdravotnický expert SPD Karl Lauterbach. „Pokud teď uděláme chyby, ztratíme velmi dobrou bilanci za poslední rok a půl,“ komentoval Drostenův post na Twitteru, který Lauterbach zároveň sdílel. Podle něho totiž kombinace „několika uzdravených a několika očkovaných činí Německo velmi zranitelným ve čtvrté vlně pandemie“.

Před chybou varoval také spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU). Podle něho totiž nelze chápat ukončení epidemické situace jako konec epidemie. „Tak to není. Opustili jsme pouze právní stav nouze, ale epidemie a její čtvrtá vlna tady je v plné síle,“ uvedl Spahn pro Redaktiosnetzwerk Deutschland.

Na očkování apeloval také šéf Institutu Roberta Kocha Lothar Wieler. Podle něho dosud v Německu nebylo očkováno přes 16 milionů lidí starších 12 let. „Prosím, nechte se očkovat proti koronaviru. Očkování je bezpečné,“ prohlásil. Podle něho je také důležité, aby si lidé postupně docházeli pro posilující třetí dávku.

Petr Musil