Biotechnologických společností se budou týkat méně objemné fúze či akvizice, zpravidla v rozsahu 5 až 15 miliard dolarů. Foto: Koláž ZD/ Tomáš Cikrt

Analytici PwC: Farmaceutický byznys má před sebou výjimečný rok 2022. Jaký objem akvizic je ve hře?

Poradenská společnost PricewaterhouseCoopers očekává, že objem fúzí a akvizic v roce 2022 ve farmaceutickém byznysu bude rekordní. Nakupovat a prodávat firmy se budou na všech frontách. Největší zájem ale zřejmě bude o biotechnologické či biofarmaceutické společnosti. Převažovat by měly menší transakce v hodnotě mezi 5 a 15 miliardami dolarů, vyloučené ale nejsou ani jednotlivé obchody, jež by mohly přesáhnout 100 miliard dolarů.

„V roce 2022 očekáváme investice do fúzí a akvizic ve farmaceutickém průmyslu v objemu 350 až 400 miliard dolarů. Investovat se bude ve všech sektorech,“ stojí v dokumentu poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers. V přepočtu by tak měly jednotlivé farmaceutické společnosti utratit za „nákupy“ svých menších, středních i větších rivalů 7,76 až 8,87 bilionu korun. Jen pro představu, jde o sumu, která odpovídá asi 1,5násobku ročního výkonu české ekonomiky.

„V nadcházejícím roce bychom měli vidět mimořádnou míru aktivity ve všech sektorech, jednotlivé společnosti totiž budou hledat cestu pro svůj další růst. V první polovině roku 2022 budou pokračovat transakce v biotechnologiích a zdravotnických přístrojích a vybavení, druhá polovina roku by měla přinést větší obchody, jejichž motivací bude realizovat úspory z rozsahu,“ odhadl Glenn Hunzinger, hlavní analytik PwC pro farmaceutický sektor.

Rizikem je regulátor

Méně objemné fúze či akvizice se budou týkat biotechnologických společností, a to zpravidla v rozsahu 5 až 15 miliard dolarů. Dojít může ale i na středně velké obchody v objemu do 50 miliard dolarů, a to jak v oblasti biotechnologií, tak firem produkujících zdravotnické přístroje a zařízení. Transakce v objemu kolem 100 miliard dolarů pak budou zaměřeny především na akvizice, jejichž cílem je strategická transformace nebo realizování úspor z rozsahu při vývoji a výrobě nejrůznějších léčiv.

Poradenská společnost PricewaterhouseCoopers zejména u větších transakcí upozorňuje na rizika, která se týkají regulatorního rámce v oblasti hospodářské soutěže, daňové optimalizace nebo cenové politiky. A upozorňuje na nedávné aktivity americké Federální obchodní komise, která může některé zamýšlené fúze nebo akvizice svými požadavky zdržet.

Diverzifikace i zaměření na inovativní terapie

Podle PwC budou v příštím roce pokračovat masivní investice do onkologie, zejména buněčné a genové terapie, neurologie nebo kardiologie. Už v letošním roce si o pozornost řekly technologie pro vývoj vakcín založených na mRNA. Tento zájem ze strany farmaceutických společností bude pokračovat i v roce 2022.

Větší farmaceutické společnosti a skupiny pak podle analytiků PwC budou chtít více diverzifikovat své produktové a oborové portfolio. Některé se na takové investice již začaly aktivně připravovat a kumulují volné peněžní prostředky či mobilizují své úvěrové kapacity. Trendem bude rovněž zaměření na inovativní léky nebo léčebné postupy. Za tímto účelem se farmaceutické konglomeráty budou zbavovat divizí, které tyto charakteristiky nesplňují, a získané finance použijí právě na inovativní investice.

Pokud objem fúzí a akvizic odhadovaný poradenskou společností PricewaterhouseCoopers skutečně naplní, dojde k meziročnímu nárůstu jejich hodnoty téměř o polovinu oproti roku 2021. Letos se totiž odhadovaný objem tohoto typu transakcí ve farmaceutickém průmyslu přehoupl přes 270 miliard dolarů. To je asi o 47 procent více než v roce 2020, vypočítávají analytici PwC.

Akviziční síla přesáhne 1,7 bilionu dolarů

Již dříve americká poradenská společnost SVB Leerink odhadla akviziční kapacitu farmaceutického průmyslu pro rok 2022. Osmnáct největších farmaceutických společností světa by mohlo investovat až 500 miliard dolarů. Celková schopnost kupovat jiné farmaceutické společnosti by pak mohla dosáhnout více než 1,7 bilionu dolarů. A to v případě, že k volné hotovosti připočítáme i schopnost jednotlivých firem si na své fúze a akvizice půjčit nebo emitovat dluhopisy.

Vůbec největší akviziční „palebnou“ silou bude oplývat farmaceutická skupina Johnson & Johnson, která bude moci vynaložit více než 200 miliard dolarů na fúze či akvizice. Za ní se s 175 miliardami zařadí Pfizer, třetí Novartis si pak bude moci podle analytiků dovolit nakupovat až do výše 154 miliard dolarů. AbbVie, GlaxoSmithKline, Bristol Myers Squibb a americký Merck pak budou mít k dispozici po sto miliardách dolarů, odhadují experti z SVB Leerink.

Petr Musil