Omezujeme, očkujeme, testujeme, říkají soukromí poskytovatelé zdravotní péče. Foto: Pixabay

Holding Akeso se důrazně ohradil proti nepodloženým tvrzením ředitele FN Motol Ludvíka

Soukromá zdravotnická zařízení se ohrazují proti nařčením, že v současné době, kdy české zdravotnictví zažívá již poněkolikáté nápor covid pozitivních pacientů, nepomáhají. V návaznosti na vyjádření ředitele Fakultní nemocnice Motol Miloslava Ludvíka v České televizi vystoupil na jejich obhajobu aktivně jeden z největších soukromých poskytovatelů zdravotní péče v ČR AKESO Holding, brání se i Sdružení soukromých nemocnic ČR.

Jeden z největších soukromých poskytovatelů zdravotní péče v České republice AKESO Holding, jehož vlastníkem je původem řecký podnikatel Sotirios Zavalianis, se důrazně ohradil proti kritice přístupu soukromých nemocnic k péči o covid-19 pozitivní pacienty. Ta minulý týden zazněla od ředitele Fakultní nemocnice Motol Miloslava Ludvíka v České televizi.

Ludvík v pořadu Události, komentáře (premiéra 1.12.2022, 22:00  hod – pozn.red.) vyčetl soukromým nemocnicím, že na rozdíl od těch ostatních nepřizpůsobují současné situaci svůj provoz a neomezují elektivní péči. „Kdo to vůbec nedělá, to jsou soukromé nemocnice. Ty teď jednou naplno a vůbec se (k omezování elektivní péče) nepřipojují. Ale my ve velkých pražských nemocnicích jsme to v podstatě udělali všichni,“ prohlásil tehdy ředitel FN Motol. Podle něj se státní nemocnice zaměřují na covidové pacienty, zatímco soukromé právě na elektivu. „Typicky ortopedické výkony,“ uvedl Ludvík, podle něhož současná situace jasně ukázala, že stát není v případě krize, jako je tato, schopen zdravotnictví centrálně řídit a kapacity optimálně alokovat tam, kde je to potřeba.

Omezení provozu, očkování, testování

„Postupně přijímáme potřebná protiepidemická opatření, která aplikujeme s ohledem na aktuální počet hospitalizovaných pacientů, počet zaměstnanců a celkový provoz nemocnic. Restrukturalizovali jsme péči ve všech našich zdravotnických zařízeních, omezili jsme provoz standardních oddělení a vytvořili speciální covidová oddělení,“ reaguje ředitel pro rozvoj a inovace holdingu AKESO František Vlček, podle něhož tak došlo i na omezení elektivní operativy.

S tím, že soukromá zařízení se nezapojují, nesouhlasí ani předseda Sdružení soukromých nemocnic ČR Vladimír Drvota. „Bohužel stávající vlna si opět vynutila omezování elektivní a neurgentní péče především u těch typů pacientů, kde je předpokládána potřeba intenzivní péče po provedeném zákroku,“ sdělil Zdravotnickému deníku. Podle něj navíc nemocnice pociťují i snížení počtu pacientů v ambulantní péči, zřejmě i z obav z možné nákazy.

Drvota dále dodává, že prakticky všechny nemocnice se aktivně zapojily do testování na přítomnost koronaviru antigenními i PCR testy. Stejně tak zřizují očkovací místa nebo se podílí na provozu velkokapacitních očkovacích míst. „Soukromé nemocnice také většinou zajišťují podávání monoklonálních protilátek i pro externí subjekty,“ dodává Drvota.

Elektivní péče není péče zbytná

Především covidovou nemocnicí je i Nemocnice AGEL Říčany, doplňuje její současný ředitel a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. „Pouze následná péče a jednodenní operativa běží ve standardním režimu. Znovu jsme také otevřeli očkovací centrum a standardně testujeme,“ napsal Zdravotnickému deníku.

František Vlček z holdingu AKESO v této souvislosti dále upozorňuje, že soukromí poskytovatelé nestojí mimo řízení pandemie a nechovají se podle svého uvážení. „Již téměř dva roky jsme de facto řízeni ministerstvem zdravotnictví na základě mimořádných opatření, podléháme řízení jak regionálních, tak centrálních krizových orgánů (např. dispečink intenzívní péče), několikrát denně reportujeme státním a krajským autoritám,“ říká Vlček.

A doplňuje, že i přes vypjatou dobu nelze elektivní péči považovat za péči zbytnou. „Její odkládání přináší pacientům nemalé problémy i riziko zhoršení jejich zdravotního stavu. Prodlužováním čekacích dob na elektivní péči, odkládáním prevence a screeningu například u onkologických onemocnění si zakládáme na obrovský problém do budoucna,“ uzavírá Vlček.

-sed-