„Koneckonců povinné očkování existuje v případě celé řady nemocí a není důvod, abychom k těmto nemocem nepřiřadili koronavir,“ míní prezident republiky Miloš Zeman. Foto: Tiskový odbor prezidenta republiky

Prezident Zeman se vyslovil pro povinné očkování proti covidu-19

Prezident Miloš Zeman se vyslovil pro povinné očkování proti covidu-19. Považuje ho za nejjednodušší cestu, jak potlačit koronavirovou pandemii, uvedl ve svém dnešním vánočním poselství. Očkování proti covidu-19 má být podle vyhlášky schválené bývalou vládou ANO a ČSSD povinné od března pro lidi nad 60 let a vybrané profese. Nový kabinet Petra Fialy (ODS) plánuje z předpisu vyřadit povinné očkování pro lidi nad 60 let.

Zeman se původně domníval, že povinné očkování nebude nutné. „Svůj názor jsem postupně měnil tak, jak přicházely nové a nové vlny koronaviru,“ řekl. Inspiraci vidí v Rakousku, které od 1. února zavede povinné očkování pro všechny obyvatele země. „Jsem přesvědčen, že je to nejjednodušší cesta, jak potlačit pandemii,“ uvedl Zeman. Lepší je podle něj radikální zásah, který by mohl situaci vyřešit jednou provždy.

Zeman zařadil pandemii mezi tři oblasti, které podle něj zapříčinily, že uplynulý rok nebyl dobrý. „Pandemie se vrací ve vlnách. Vždy jsme potěšeni, když klesá počet infikovaných, abychom po několika týdnech či měsících s hrůzou čelili nové a ještě horší vlně,“ uvedl. Očkování vidí jako jedinou cestu z pandemie. „Ti, kdo vyjadřují názor, že svoboda je očkováním ohrožena, by zřejmě v případě, kdyby se sebevrah chystal vyskočit z okna, tohoto sebevraha nezadrželi, protože by respektovali jeho svobodu volby, a tím i jeho smrt,“ prohlásil.

Svůj názor na povinné očkování postupně změnil a vidí ho jako nejlepší možnost. „Koneckonců povinné očkování existuje v případě celé řady nemocí a není důvod, abychom k těmto nemocem nepřiřadili koronavir. Než procházet fázemi očekávání a následující fází zklamání, že epidemie koronaviru trvale neklesá, je lepší radikální zásah, který tuto situaci vyřeší jednou provždy,“ míní.

Vyhláška v ČR zavádí od března povinnost nechat se proti covidu očkovat pro zdravotníky včetně studentů medicíny, zdravotnických škol a ostatních zaměstnanců zdravotnických zařízení. Povinnost by měla platit také pro pracovníky v sociálních službách, hasiče včetně části dobrovolníků, vojáky a jejich aktivní zálohy, policisty a městské strážníky nebo celníky.

-čtk-