Kraj Vysočina bude nově podporovat i studium budoucích zubařů. Foto: PxHere

Vysočina zvýší náborové příspěvky i stipendia zdravotníků, budou i pro zubaře

Kraj Vysočina od příštího roku navýší náborové příspěvky zdravotníků, kteří se zavážou pracovat v jeho nemocnicích a zdravotní záchranné službě. Zvedne také stipendia vyplácená budoucím lékařům a dalším zdravotníků. Nově bude podporovat i studium budoucích zubařů. Novinářům to řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO). Podporou se kraj snaží zajistit dostatek zdravotníků v kraji.

„Nechceme roztáčet spirálu toho, že se budeme přeplácet, ale bohužel vnímáme potřebu lékařů a zdravotníků jak v našich nemocnicích, tak v ambulancích týkajících se praktického lékařství a pediatrů. Hledáme všechny možnosti, jak bychom tomu pomohli,“ řekl Schrek.

Na náborových příspěvcích už kraj vyplatil 41,5 milionu korun. Jen v letošním roce uhradil přes osm milionů korun pro 34 lékařů a 54 dalších zdravotníků. Náborový příspěvek od příštího roku zvýší až na 500.000 korun pro lékaře s atestací, bez atestace bude moci lékař nově získat až 300.000 korun, doposud to bylo o 100.000 méně. Všeobecná sestra může získat až 90.000 korun, doposud to bylo 80.000 korun. Specializovaní zdravotníci mimo lékařů mohou získat až 150.000 korun. Původně tuto kategorii krajská podpora vůbec nezohledňovala.

Po získání náborového příspěvku musí v krajské nemocnici či u záchranářů lékař odpracovat alespoň čtyři roky, u nelékařů platí povinnost tříletá.

Budoucím medikům a studentům jiných zdravotnických oborů na stipendiu vyplatil asi 6,5 milionu korun. Doposud vyplácel až 50.000 Kč za rok studia, navýšené stipendium bude v nejvyšší částce až 80.000 Kč za rok. Pro studenty platí povinnost pracovat na Vysočině tak dlouho, jak dlouho pobírali stipendium. „Nová stipendia budou poskytovány na základě smluv uzavřených po 1. lednu 2022,“ doplnila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Nedostatek lékařů region trápí dlouhodobě. Na Jihlavsku se to aktuálně týká dětských lékařů. Podle krajské šéfky Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Evy Matouškové bude na Jihlavsku od nového roku působit 16 dětských praktických lékařů. Před čtyřmi lety jich bylo 21.

-čtk-