"Virtuální Kochův institut". Tak nazval Národní institut pro zvládání pandemie ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Foto: Vláda ČR

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo úplný seznam členů Národního institutu pro zvládání pandemie

Ministerstvo zdravotnictví dnes zveřejnilo na svých webových stránkách  úplný seznam členů Národního institutu pro zvládání pandemie (NIZP), který vede epidemiolog a předseda České vakcinologické společnosti ČLS JEP Roman Chlíbek. Vedle epidemiologů, hygieniků a lékařů jsou mezi nimi i zástupci několika univerzit nebo Akademie věd.

Národní institut pro zvládání pandemie (NIZP) představil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) začátkem ledna jako svůj odborný tým, který má pro něj vytvářet odborná doporučení a stanoviska související se zvládáním pandemie covid-19. Těmi se má následně zabývat Centrální řídící tým vedený generálem Václavem Vlčkem a plukovníkem Petrem Šnajdárkem, jehož členy jsou i šéf NIZP Roman Chlíbek, ředitel ÚZIS, náměstci ministra zdravotnictví, ředitelka Státního zdravotního ústavu a další zástupci ministerstva zdravotnictví.

NIZP tvoří několik pracovních skupin. Tu analytickou vede matematička Lenka Přibylová, epidemiologickou epidemiolog Rastislav Maďar, imunologickou a vakcinologickou již zmíněný Chlíbek. Sekci pro laboratorní diagnostiku řídí mikrobiolog Pavel Dřevínek a sekci zaměřenou na léčbu covidu infektolog Pavel Dlouhý. Etické otázky mají být konzultovány s poradcem ministra zdravotnictví Markem Orko Váchou, přednostou Ústavu etiky a humanitních studií 3. lékařské fakulty UK.

Podle zveřejněného seznamu byli do analytické skupiny jmenováni odborníci hned z několika českých a moravských univerzit (Univerzity Karlovy, ČVUT, Jihočeské univerzity, Masarykovy univerzity, Univerzity Ostrava, Univerzity obrany) a také zástupci Akademie věd ČR. Vedle i širší veřejnosti známé demografky Dagmar Dzúrové, matematického biologa Luďka Berce nebo šéfa ÚZIS Ladislava Duška jsou mezi členy datoví analytici, statistici nebo informatici.

Epidemiologickou skupinu tvoří především pracovníci hygienických stanic, členem je i epidemiolog IKEM Praha a člen MESES Petr Smejkal. Mezi lékaři z léčebné skupiny je uvedena například primářka Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka Hana Roháčová, předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka nebo praktická dětská lékařka a členka výboru České vakcinologické společnosti ČLS JEP Hana Cabrnochová.

Členové NZIP mají zasedat minimálně jednou týdně, několikrát týdně jsou ale podle Chlíbka v kontaktu online.

-sed-