"Udělala jsem všechno pro to, aby to nebylo," uvedla předsedkyně České onkologické společnosti Jana Prausová. Foto: Radek Čepelák

Nový onkologický institut ve vinohradské nemocnici podle Prausové nevznikne

Český onkologický institut se v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady stavět nebude. Místo toho se zrekonstruuje a rozšíří onkologické pracoviště ve Fakultní nemocnici v Motole. ČTK a Českému rozhlasu to dnes řekla předsedkyně České onkologické společnosti Jana Prausová, která je zároveň přednostkou onkologické kliniky v Motole.

Projekt onkologického institutu navrhla minulá vláda Andreje Babiše (ANO). Část odborníků i zástupci koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), kteří tvoří nynější vládu, jej kritizovali. Samotná budova Českého onkologického institutu měla podle dřívějších informací vyjít asi na sedm miliard korun. Babišova vláda při loňském oznámení záměru uvedla, že na investice v onkologii plánuje využít asi dvě miliardy z evropského programu REACT a z Národního plánu obnovy deset miliard korun na posílení onkologické prevence a péče.

Prausová s projektem nového onkologického institutu nesouhlasila. „Opustili jsme tuto myšlenku. Jsem tomu velice ráda a udělala jsem pro to všechno, aby to nebylo,“ uvedla dnes. Místo stavby nové nemocnice se podle ní rozšíří onkologické pracoviště v motolské nemocnici. Motol byl podle ní vybrán jako vhodné místo, které poskytuje zázemí i v dalších oborech. „Bude sloužit i jako centrum pro některé velmi speciální diagnózy, které má v ČR několik pacientů,“ řekla. Projekt by podle ní měl být hrazen z evropských fondů, ale ne v plné výši.

Peníze z evropských fondů na zlepšení péče by podle ní měla získat i další onkologická centra. „Připadá mi to takto spravedlivější,“ poznamenala.

Ministr Válek na dotaz, zda je pravda, že nové onkologické centrum na Vinohradech nebude, řekl: „Budou určitě vybudována centra, budou posílena komplexní onkologická centra. Ale prioritou není jeden barák někde, prioritou je kvalitní dostupná onkologická péče pro všechny občany ČR.“

Uvedl také, že nezapomíná na Karlovarský kraj, v němž jako jediném kraji dosud komplexní onkologické centrum není. „Považuji ho za důležitý a jeho občané musí mít kvalitní onkologii,“ poznamenal.

-čtk-