Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. Foto: Flickr/ Heinrich-Böll-Stiftung

Odměny za službu při pandemii jen někomu? V Německu se bouří proti kontroverznímu návrhu ministra zdravotnictví

Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD) je ve funkci sotva měsíc, a už stihl naštvat nemalou skupinu ošetřovatelského personálu v Německu. Podnětem ke znepokojení se stal jeho nejnovější návrh na výplatu mimořádného „koronabonusu“, na který se bude moci těšit jen omezená skupina ošetřovatelského personálu.

Německá rada pro ošetřovatelství (Deutscher Pflegerat) ostře kritizuje spolkového ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha, který chce mimořádný příplatek za služby během koronavirové pandemie vyplatit jen omezené skupině ošetřovatelského personálu.

„Profese ošetřovatelů nechce stále dokola děkovat za drobky, které jí občas někdo dá. To si tito lidé skutečně nezaslouží,“ uvedla podle deníku Deutsches Ärzteblatt prezidentka Německé ošetřovatelské rady Christine Voglerová. Podle ní výplata „koronabonusů“ jen někomu povede k prohloubení nespravedlnosti a také nárůstu napětí v této profesní skupině.

Okamžitě zrušte daně ze mzdy, žádá šéfka ošetřovatelské rady

„V případě koronabonusu zažíváme se spolkový ministrem zdravotnictví již třetí déjá-vu. Až na to, že nejde o vzpomínkovou iluzi, nýbrž realitu, která byla již dvakrát skutečností,“ uvedla Voglerová v tiskovém prohlášení Německé ošetřovatelské rady.

Její prezidentka zároveň vznesla požadavek, aby se koronabonus vztahoval na všechny profesní skupiny v ošetřovatelství. A také aby bylo okamžitě zavedeno osvobození od daně z mezd po celou dobu trvání pandemie.

Voglerová rovněž zmínila, že je zapotřebí stanovit „rovnou a spravedlivou mzdovou výši“ na celostátní úrovni a zároveň nedělat rozdíly v odměňování za péči o staré nebo nemocné. Nástupní plat by měl podle prezidentky Německé pečovatelské rady u ošetřovatelských profesí činit nejméně 4000 eur měsíčně v případě plných pracovních úvazků.

Lauterbach: Bonus pro ty, kteří byli obzvláště ve stresu

Německá ošetřovatelská rada reagovala na vyjádření spolkového ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha pro zpravodajský portál Redaktionsnetzwerk Deutschland. V rozhovoru s ním totiž padla otázka, kdy a v jaké výši bude vyplacen „koronabonus“.

„Příspěvek by měl být vyplácen především pečovatelským pracovníkům, kteří byli během pandemie koronaviru obzvláště ve stresu. Pak lze bonus nastavit i ve značné výši. Jedině tak lze skutečně ocenit mimořádný výkon ošetřovatelského personálu. V některých případech ošetřovatelé při poskytování péče pacientům osobně velmi riskovali,“ odpověděl spolkový ministr zdravotnictví.

Nová spolková vláda kancléře Olafa Scholze složená ze sociálních demokratů (SPD), Zelených a FDP si v koaliční smlouvě dohodla, že stát poskytne jednu miliardu eur (necelých 25 miliard korun) na financování bonusu pro ošetřovatelský personál pracující v nemocnicích a domovech pro seniory či s pečovatelskou službou. Zároveň mělo dojít ke zvýšení osvobození od daně ze mzdy až do výše 3000 eur (téměř 75 tisíc korun).

Politici o bonusech se hovoří nejméně od podzimu

Jenže dosud není vůbec jasné, na koho se bude bonus vztahovat. Nejrůznější profesní sdružení lékařů opakovaně prosazovala zavedení bonusů pro další skupiny ošetřovatelského personálu, a to včetně například zdravotních asistentů.

Jejich význam pro zvládání pandemie už na podzim loňského roku zdůrazňoval bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek. „Zdravotní asistenti a asistentky jsou společně s lékaři mimořádně důležitou hradbou před klinikami od začátku koronavirové pandemie a samozřejmě i během čtvrté vlny významně přispívají k absorbování přetížení ve veřejném zdravotnictví,“ uvedl v listopadu.

Podle něho je proto důležité, aby stát dal jasně najevo, že si těchto lidí váží a že si je vědom, že bez nich by zdravotnický systém čtvrtou vlnu epidemie zvládal podstatně hůře. Tímto znamením Holetschek myslel právě mimořádný koronabonus, který obdrží také zaměstnanci v pečovatelských zařízeních. „Musíme to řešit velmi rychle,“ konstatoval tehdy Holetschek, který je zároveň předsedou německé Konference ministrů zdravotnictví (GMK – Gesundheitsministerkonferenz).

Petr Musil