Podle pondělní predikce ústavu má omikron přesáhnout 50 procent z celkového množství případů za deset dní, tedy zhruba 13. ledna. Foto: Pixabay

SZÚ: Omikron tvoří 35 procent případů, v některých regionech i víc

Podíl omikronu mezi novými případy koronaviru tvořil ve středu podle hlášení laboratoří pro Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu (SZÚ) 35 procent. V některých regionech může být i k 50 procentům, informoval dnes SZÚ v tiskové zprávě. Podle pondělní predikce ústavu má omikron přesáhnout 50 procent z celkového množství případů za deset dní, tedy zhruba 13. ledna. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dnes výhled potvrdil.

Válek novinářům řekl, že nakažlivější varianta omikron převládne ve druhé polovině příštího týdne. V dalším týdnu se podle ministra už počty nakažených mohou projevit v zaměstnáních, proto vláda zkrátila izolace a karantény.

Výrobce testů Diana Biotechnologies, který analyzoval data ze zhruba 15.000 testů denně, dnes informoval, že omikron už tvoří polovinu všech případů. Za poslední den bylo testů provedeno kolem 48.500.

„Počet nových případů omikronu podle očekávání roste geometrickou řadou a lokálně se tedy již může stávat dominantní, to znamená v určitých lokalitách skutečně již může přesahovat 50 procent všech SARS-CoV-2 pozitivních vzorků odebraných v posledních dnech,“ uvedla mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

O plošnou dominanci na území celé ČR tak podle ní zatím nejde, ale je možné očekávat, že převládne v následujících dnech. Zástupci Diana Biontechnologies očekávají, že nakažených může být kolem 25. ledna až 200.000 nakažených, testy jich zřejmě ale odhalí kolem 50.000, protože bude dosažená kapacita laboratoří pro PCR testování. Některé pražské laboratoře už podle nich mají podíl omikronu i 75 procent.

Podle odborníků je varianta omikron nakažlivější než delta, zřejmě ale menší podíl nakažených bude potřebovat hospitalizaci. „Protilátková imunita proti variantě omikron ve srovnání s variantou delta dle dostupných studií klesá i u vakcinovaných. Nejsilnější je u těch, kteří infekci prodělali a zároveň jsou plně očkováni, významná imunita je pak u jedinců s posilující třetí dávkou vakcíny,“ dodala Čechová.

Varianta omikron je podle odborníků nakažlivější a nákaza má zřejmě mírnější klinický průběh. „Navíc při takto rychlém průběhu kritická situace potrvá kratší dobu a už začátkem března by se měl počet případů pohybovat maximálně v jednotkách tisíc, ale spíše stovkách denně,“ uvedl finanční a provozní ředitel Diana Biotechnologies Martin Dienstbier.

-čtk-