Na elektronický poukaz na zdravotnické prostředky si budeme muset ještě chvíli počkat. Foto: Pixabay

ePoukaz nabírá zpoždění. Chybí prováděcí vyhláška

Elektronické poukazy na zdravotnické prostředky nabírají zpoždění. Technicky je vše připraveno, chybí však prováděcí předpis, který by stanovil potřebná pravidla. Zdravotnickému deníku to potvrdila tisková mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Přitom ještě vloni v listopadu ujišťoval exministr zdravotnictví Adam Vojtěch, že vše se spustí od 1. března. Na dotaz, kdy bude příslušná vyhláška hotová, ministerstvo zdravotnictví ani po urgenci nereagovalo.

Ještě v listopadu ujišťovali na společné tiskové konferenci bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová, že od 1. března bude možné na dálku předepsat kromě léků i zdravotnické prostředky. Začátkem února nicméně SÚKL na svém webu ePreskpripce upozornil, že se tak vzhledem k absenci potřebné vyhlášky nestane.

„SÚKL připravil ePoukaz ke spuštění v plánovaném termínu, tedy k 1. březnu 2022. Po technické stránce zahájení provozu nic nebrání,“ potvrdila nyní Zdravotnickému deníku tisková mluvčí ústavu Klára Brunclíková. A odkazuje na ministerstvo zdravotnictví, které mělo v souladu ze zákonem připravit potřebný prováděcí předpis. Ten má stanovit například pravidla pro komunikaci předepisujících a výdejců se systémem eRecept, podobu identifikátoru nebo rozsah a náležitosti údajů potřebných pro vytvoření, změnu či zrušení ePoukazu.

Zdravotnický deník se proto obrátil na ministerstvo zdravotnictví s dotazem, kdy bude mít předpis hotový, resort však ani po urgenci nereagoval. Nicméně je zřejmé, že na ePoukaz si budou muset pacienti ještě nějakou chvíli počkat. Ministerstvo musí připravit vyhlášku, a pak ještě podle požadavků zákona oficiálně ve Sbírce zákonů zveřejnit informaci o zprovoznění centrálního úložiště elektronických poukazů. Teprve od prvního dne druhého kalendářního měsíce po tomto zveřejnění bude možné ePoukazy vystavovat.

Stejně jako eRecept

Vystavit elektronický poukaz umožňuje vloni přijatý zákon o zdravotnických prostředcích. Z technického hlediska měl jeho přípravu na starosti SÚKL. Ten se podle svých slov maximálně snažil využít již existujících funkcionalit systému eRecept a předepisování i vystavování poukazu tím co nejvíce zjednodušit. Pro lékaře by tak zavedení jeho elektronické podoby nemělo představovat velkou změnu, ujišťovala vloni ředitelka Storová.

Jak již bylo zmíněno, podobně jako eRecepty budou mít i ePoukazy své centrální úložiště, které bude součástí systému eRecept. „Nový modul systému eRecept – ePoukaz – bude využívat stejnou infrastrukturu, samozřejmě posílenou o příslušný výkon. ePoukazy budou fungovat analogicky jako eRecepty, tj. včetně záložního datového centra,“ upřesnila ještě Brunclíková.

Každý ePoukaz by měl dostat jedinečný identifikátor, který má být oproti eReceptu kratší, devítimístný. Obdobně jako tomu je u eReceptu budou i v tomto případě existovat čtyři různé způsoby, jak identifikátor pacientovi předat: emailem, sms, v aplikaci nebo vytištěný na papírové průvodce. Pacient si bude moci také své ePoukazy prohlédnout v příslušné pacientské aplikaci.

Narozdíl od eReceptu je vystavení poukazu v elektronické podobě dobrovolné a již vydané poukazy se nebudou muset zpětně digitalizovat. ePoukaz umožňuje i nákup zdravotnického prostředku přes internet.

-sed-