Karla Maříková, místopředsedkyně Výboru pro zdravotnictví a lídryně hnutí SPD v Karlovarském kraji. Foto: archiv Karly Maříkové s jejím svolením

Konec nelogickým restrikcím spojeným s onemocněním covid-19, požaduje Karla Maříková

Poslankyně hnutí SPD Karla Maříková je místopředsedkyní nově ustanoveného sněmovního Výboru pro zdravotnictví. Zároveň je členkou ve Výboru pro životní prostředí. Od roku 2016 je zastupitelka Karlovarského kraje a od roku 2018 zastupitelka města Ostrov. Je předsedkyně krajské organizace a také lídryně kandidátky hnutí SPD v Karlovarském kraji. Vystudovala střední zdravotnickou školu a od roku 2012 působí v Léčebných lázních Jáchymov. Jedná se o její druhé volební období. Zdravotnický deník pokračuje v anketě mezi poslanci zdravotního výboru, která mapuje jejich očekávání a cíle v aktuálním volebním období.

Jaké jsou Vaše osobní cíle v tomto volebním období, jaké téma nebo řešení byste ráda prosadila?

V prvé řadě bych se ráda věnovala ukončení restrikcí spojených s onemocněním covid-19, které nejen byly v mnoha případech dle rozhodnutí NSS nezákonné, ale byly také diskriminační a nelogické a v řadě ohledů neměly nic společného s ochranou zdraví. Pandemie nám ukázala řadu nedostatků, se kterými se naše zdravotnictví potýká a které je potřeba řešit. Jedním z nich je nedostatek jak lékařského, tak nelékařského personálu v akutní lůžkové péči, který je dlouhodobě přehlížen. Je nutné přehodnotit legislativu krizového řízení a pandemických plánů. Velkým problémem, o kterém se diskutuje, je úhradová vyhláška a rozdíl mezi platbami za stejné výkony v různých zdravotnických zařízeních.

Jaké nejdůležitější zákony v oblasti zdravotnictví bude třeba novelizovat? V čem?

Je nutné novelizovat zákon o ochraně veřejného zdraví, předejdeme tak neustálým dohadům, zda tady potřebujeme či ne pandemický zákon, a to konkrétně v oblasti krizového řízení. Pandemie nám však také poukázala na důležitost elektronizace ve zdravotnictví a v souvislosti s tím je potřeba řadu věcí zapracovat do legislativy.

Co očekáváte od nového ministra a ministerstva v exekutivní oblasti?

Nového ministra čeká celá řada nelehkých rozhodnutí a do své funkce vstupuje v těžké době, nicméně od něj očekávám, že vrátí život do normálu a nebudeme žít jen neustálými restrikcemi v souvislosti s onemocněním covid-19 a začne řešit problémy našeho zdravotnictví, které byly jeho předchůdci opomíjeny. Jde například o dlouhodobý nedostatek zdravotního personálu, ale určitě by řešením nemělo být nahrazení našich kvalitních lékařů a sester personálem z východu, kdy se pak často stává, že se ve zdravotnickém zařízení ani nedomluvíte česky. Očekávám, že se také zaměří se na zkvalitnění a dostupnost primární péče a její lepší organizaci, která v době pandemie selhávala.

Co Vám chybí v koaliční dohodě v oblasti zdravotnictví?

Koaliční dohoda vlastně vůbec neřeší problematiku našeho zdravotnictví, jako je nedostatek lékařského a nelékařského personálu. Obsah programového prohlášení je dosti nekonkrétní. Není řešeno ani financování personálu, což bývá jeden z častých důvodů odchodu lidí ze zdravotnictví, zvláště v příhraničních regionech. Není v něm zmínka o vzdělávání sester a založení například komory sester.

Jak by měl vypadat valorizační mechanismus za státní pojištěnce?

Platba za státní pojištěnce by měla být pravidelně valorizována. Kritická jsem k připojištění za nadstandartní služby, jelikož už nyní si za hotelové služby můžete připlatit a v případě zdravotní péče by mělo být vždy bráno v úvahu, co je nejvhodnější pro konkrétního pacienta, a určitě by kvalita zdravotní péče neměla být řešena podle toho, kdo si za co připlatí. Potřebuje-li někdo například kloubní náhradu z lepšího materiálu ze zdravotních důvodů, nesmí být ukazatelem, zda na to pacient má finanční prostředky nebo ne.

-pur-