Foto: Flickr/ elsaolofsson, licence Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Pravidelné užívání marihuany je u mladých lidí spojeno s rizikem opakované mrtvice

Dnes se často hovoří o tom, jaké léčebné přínosy může mít užívání konopí. Na druhou stranu je ale třeba nezapomínat na to, že tu jsou rizika, a to hlavě v případě pravidelného rekreačního užívání marihuany. Na jedno z nich nově upozornili vědci, kteří odhalili, že u mladých lidí s problémy spojenými s užíváním marihuany, kteří prodělali mrtvici, je riziko jejího opakování vyšší než u zbylé populace.

Mladí lidé hospitalizovaní kvůli mrtvici mají mnohem vyšší riziko, že se stejným problémem skončí v nemocnici znovu, pokud trpí problémy spojenými s užíváním marihuany (cannabis use disorder – CUD). Zjistila to nová observační studie, jejíž závěry byly prezentovány na mezinárodní konferenci věnované mrtvici, kterou pořádá Americká asociace pro mrtvici.

„Naše analýza ukazuje, že mladí uživatelé marihuany s anamnézou mrtvice nebo tranzitorní ischemickou atakou mají signifikantně vyšší riziko dalších mrtvic. Je zásadní zvýšit povědomí mezi mladými dospělými o dopadech chronického užívání marihuany, zvláště pokud se u nich objevily rizikové kardiovaskulární faktory nebo předchozí mrtvice,“ řekl pro Medscape Cardiology hlavní autor studie Akhil Jain, lékař z Mercy Fitzgerald Hospital v Darby v Pensylvánii.

Užívání marihuany bývá spojováno také s vyšším rizikem první mrtvice či tranzitorní ischemické ataky (tzv. malé mrtvice). Běžné rizikové faktory přispívající k mrtvici pak bývají hypertenze, diabetes a nemoci oběhové soustavy, jako je arteroskleróza. U mladých lidí mohou být dalšími rizikovými faktory užívání návykových látek, nízká fyzická aktivita, kouření, užívání antikoncepčních pilulek u žen nebo mozkové infekce zejména u lidí s oslabenou imunitou.

Chroničtí uživatelé mají skoro o 50 procent vyšší riziko další hospitalizace s mrtvicí

Výzkum naznačuje, že CUD čili chronické návykové užívání konopí je častější u mladých dospělých, ačkoliv se podle Akhila Jaina populace uživatelů marihuany dynamicky mění. Zároveň podle Americké kardiologické asociace roste výskyt mrtvice mezi lidmi ve věku 18 až 45 let a tato věková skupina tvoří až 15 procent všech pacientů s mrtvicemi v USA. Prevalence a riziko další mrtvice u lidí užívajících marihuanu přitom do nynějška nebyly objasněny.

V nové studii Jain a jeho kolegové využili data z Národního vzorku hospitalizovaných sebraných od října 2015 do prosince 2017. Identifikovali přitom hospitalizace lidí ve věku 18 až 44 let, kteří měli v anamnéze mrtvici. Pak tyto pacienty rozdělili na ty, kteří chronicky návykově užívají konopí (bylo jich celkem 4690) a ostatních (156 700); věkový medián obou kohort byl 37 let. Analýza nezahrnovala ty, kteří s chronickým užíváním marihuany skončili.

A jaký byl výsledek? 6,9 procenta lidí s CUD bylo hospitalizováno kvůli další mrtvici oproti 5,4 procentům pacientů, kteří konopí chronicky neužívali. Když se zohlední demografické faktory, jako je věk, pohlaví, rasa či příjem domácnosti, a také již existující onemocnění, měli lidé s CUD o 48 procent vyšší pravděpodobnost, že budou hospitalizováni s další mrtvicí oproti běžné populaci.

Pokud pak porovnáme populaci lidí chronicky užívajících konopí s ostatními, vyskytuje se v ní více mužů (55,2% vs. 40, 2%), Afroameričanů (44,6% vs. 37,2%) a uživatelů tabáku (73,9% vs. 39,6%) či alkoholu (16,5% vs. 3,6%). Je mezi nimi také více lidí s chronickou obstrukční plicní nemocí, depresí či psychózou. Ve skupině také bylo zastoupeno více lidí z oblastí s nízkým příjmem nacházejících se v severovýchodních a jižních regionech USA. Na druhou stranu ale mělo menší procento lidí s CUD hypertenzi (51,3% vs. 55,6%) a diabetes (16,3% vs. 22,7%).

„Zjistili jsme ale, že i když mají nižší výskyt rizikových kardiovaskulárních faktorů, tak po kontrole všech rizikových faktorů mají uživatelé marihuany stejně vyšší výskyt další mrtvice,“ konstatuje Jain.

Ve výzkumu je třeba pokračovat

Jain ale zároveň připomíná, že šlo o retrospektivní studii bez kontrolní skupiny. „Kdyby měly obě skupiny srovnatelnou hypertenzi, pak by zřejmě riziko bylo ještě více zřejmé. Potřebujeme prospektivní studii s porovnatelnými skupinami,“ dodává. A protože užívání marihuany znamená odlišné riziko u nové mrtvice v porovnání s tou předchozí, bylo by podle Jaina zajímavé zaměřit se také na míru ztráty mozkových funkcí při první mrtvici.

Limitací nové studie ovšem je, že nezohledňovala množství užívaných dávek, formu a délku užívání marihuany, užívání léčebného konopí nebo jiných léků a drog.

Studie se také nezabývala možnými mechanizmy, kterými marihuana může zvyšovat riziko mrtvice, podle Jaina ale mohou hrát roli faktory, jako je zhoršená funkce cév, změny v zásobování krví, zvýšené riziko srážení krve, zhoršená tvorba energie v mozkových buňkách a nerovnováha mezi molekulami, které poškozují zdravou tkáň, a antioxidanty, které je neutralizují.

Užívání marihuany bývá vedle vyššího rizika opakované mrtvice spojováno také s duševními poruchami, poruchami nálady či dlouhodobým psychotickým onemocněním.

Marihuanu povoluje čím dál více států, například z 52 států USA ji legalizovalo 18. V Česku pak podle studie Prevalence užívání drog v populaci ČR z roku 2019 někdy konopné látky užilo 26 procent lidí ve věku 15 až 64 let; 9 až 11 procent lidí v této věkové kategorii užilo konopné látky během posledního roku.

-mk-