Za testování na covid jen za leden a část února 2022 zaplatí zdravotní pojišťovny skoro 3,5 miliardy korun. Hlavní náklady tvoří plošné antigenní testování u zaměstnavatelů a PCR testy. Foto: Pixabay

Testování stojí systém miliardy měsíčně, násobně víc než očkování, upozorňují pojišťovny

Za testování na covid jen za leden a část února 2022 zaplatí zdravotní pojišťovny skoro 3,5 miliardy korun. Hlavní náklady tvoří plošné antigenní testování u zaměstnavatelů a PCR testy, které jsou plošně hrazené bez indikace ke konkrétnímu onemocnění. S ohledem na úsporná opatření si takto vysoké výdaje pojišťovny nebudou moci dovolit. Na očkování za celý rok 2022 přitom pojišťovny plánují 2,1 miliardy. Tyto náklady jsou výrazně efektivnější a pojišťovny proto očkování podporují.

„Z našeho pohledu by mělo veřejné zdravotní pojištění krýt vždy nejdostupnější účinné řešení. A tím je v současnosti jednoznačně očkování, byť samozřejmě neochrání stoprocentně. Testování by dle našeho názoru propláceno být nemělo, s výjimkou odůvodněných případů, o kterých rozhodne ošetřující lékař. Dopad proplácení testů na rozpočet je mimořádně vysoký, i když se neprovádí plošně,“ říká Martin Balada, výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven. „Od 18. února plošné testování skončilo a od března skončí snad i preventivní PCR testy, což považujeme v rámci snahy o efektivitu za rozumné kroky a velmi je podporujeme,“ dodává.

Za rok 2020 vydaly pojišťovny za testy celkem 2,8 miliardy korun, v roce 2021 dokonce 7,2 miliardy (přičemž dalších 1,99 miliardy je ještě potřeba doplatit, takže celkem je účet za minulý rok 9,2 miliardy korun). Za očkování byly náklady v roce 2020 minimální, v roce 2021 pak 3,2 miliardy korun (resp. 3,6 včetně nákladů, jež je potřeba doplatit).

-TZ SZP-