Nemocnice doufají, že snížení plateb za státní pojištěnce se letos pokryje z rezerv pojišťoven a na ně nedopadne. Foto: PxHere. Licence - CC0 Public Domain

Větší a specializované nemocnice nepočítají, že by letos pocítily snížení plateb za státní pojištěnce

Zatímco zubaři už začínají být kvůli vládním škrtům ve zdravotnictví rozzlobení, větší a specializované nemocnice spoléhají na to, že v letošním roce zdravotní pojišťovny situaci zvládnou z rezerv a na ně tak zatím nedopadne. Budou přitom hledat vnitřní úspory, zároveň ovšem chtějí zachovat „patřičnou úroveň“ odměňování zdravotníků. Pro další rok pak nemocnice a odborné léčebné ústavy budou žádat růst pokrývající inflaci a stoupající ceny. Zdravotnickému deníku to řekl tajemník Asociace nemocnic ČR Josef Svoboda.

Jaké dopady bude mít na váš segment zachování plateb za státní pojištěnce na loňské úrovni?

Příjem za státní pojištěnce se promítá do příjmů zdravotních pojišťoven pro rok 2022. Z důvodu zatím pokračující epidemie covid vidí nemocnice a odborné léčebné ústavy jako užitečné připravit kompenzační zákon pro rok 2022, a tedy otevřít možnost v případě potřeby užití kompenzační vyhlášky pro rok 2022. Pak by bezprostředně nemuselo vadit, že pro rok 2022 zůstanou zdroje za státní pojištěnce nenavýšeny, pokud by se kompenzace pro rok 2022 řešily z rezerv zdravotních pojišťoven, kde je na konci ledna 2022 cca 56 miliard (podle návrhu státního rozpočtu pro rok 2022 z ministerstva financí).

Vycházeje z toho, co je známo z veřejných sdělovacích prostředků, že došlo k jednání mezi ministerstvem zdravotnictví a zdravotními pojišťovnami o pokrytí potřebných plateb z rezervních fondů pojišťoven, pak by při pokrytí úhrad, inflace a navýšení cen včetně energií dopady neměly ohrozit rozsah a kvalitu poskytované zdravotní péče.

Pocítí v tomto roce váš segment škrty, k nimž přistoupila nová vláda?

Za předpokladu výše uvedené dohody ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven a pokrytí inflace a růstu cen energií z rezervních fondů lze předpokládat, že nikoliv.

Projevilo se ve vašem segmentu zdražování a inflace? Jak velký nárůst nákladů pro vás nyní a pro letošní rok znamenají?

Oficiální předpoklad inflace je 8,5 procenta a růst energií (plyn, elektřina) představuje u našich zařízení až 195 procent rok 2022 proti roku 2021, růst ostatních cen pak nejméně 8,5 procenta. Celkový růst nákladů se bude přehodnocovat, neboť někteří dodavatelé vypovídají dlouhodobé kontrakty a dochází k přeceňování (například svoz odpadu roste cca o 25 procent).

Přistoupíte v souvislosti se škrty k nějakým krokům?

Samozřejmě budeme hledat i možnosti vnitřních úspor v jednotlivých zdravotnických zařízeních, a to i s ohledem na potřebu zachování patřičné úrovně platů zdravotnických pracovníků, jejichž nenahraditelnost, hodnotu a význam v systému poskytování zdravotní péče je nutné mít stále na zřeteli. Koneckonců pandemie nás všechny o tom jen utvrdila.

Ovlivní nějak kroky nové vlády to, s čím půjdete do dohodovacího řízení?

Mají-li být pokryty potřebné náklady z rezervních fondů, pak naše požadavky budou vycházet z předpokládaných nákladů vyvolaných v roce 2023 inflací a růstem cen.

mk