Ilustrační foto: Pixabay

Budou muset slovenští zdravotníci vstoupit do stávky?

Na nutnosti dofinancovat slovenské zdravotnictví se v pondělí shodli zástupci nemocnic, ambulantních poskytovatelů, lékařů a zdravotnických zařízení. Diskutovala o tom oborová tripartita na slovenském ministerstvu zdravotnictví. Setkání ovšem opět nepřineslo žádný konkrétní výsledek.

„I když zdravotnické organizace oprávněně požadují dofinancování rezortu, ministerstvo financí má zřejmě opačný názor. Svědčí o tom neúčast jeho zástupců na jednání, svolaného na základě požadavku několika členů tripartity, mj. i zdravotnických odborů, a to i přes to, že byli pozváni. Důsledky mohou být katastrofální,“ píše se ve sdělení Sdružení nestátních ambulantních lékařů ZDRAVITA.

Více jak dvě třetiny nemocnic sdružených v Asociaci nemocnic Slovenska chce vypovědět smlouvy všem třem zdravotním pojišťovnám, protože nejsou schopny dodržet zákonné mzdové nároky, ani uhradit náklady na provoz. Odboráři dokonce zvažují vyhlášení stávkové pohotovosti. „Při jednání Oborové Hospodářské a sociální rady na MZ SR jsem vyjádřil názor, že se na nejbližším jednání Výkonného výboru našeho svazu budeme zabývat možností vyhlásit stávkovou pohotovost. Podle našich zásad postupu v takové situaci musí být splněny určité předpoklady. Budeme je zvažovat jako krajní řešení, abychom širokou veřejnost upozornili na situaci, na níž nás jako zástupce zaměstnanců upozornila jedna ze zaměstnavatelských asociací (Asociace nemocnic Slovenska),“ sdělil Zdravotnickému deníku Anton Szalay, předseda Slovenského odborového svazu zdravotnictví a sociálních služeb. A dodal, že si je vědom skutečnosti, že zdravotníci nemohou ze zákona stávkovat. „Stále máme na Slovensku nouzový stav, což situaci ještě více stěžuje,“ řekl Szalay.

Ministerstvo financí zadržuje 232 milionů eur

Nespokojení jsou i ambulantní poskytovatelé. Všeobecná zdravotná poisťovňa nabídla členům sdružení ZDRAVITA dodatek, který znamená snížení finančních prostředků pro každou ambulanci. „ Může jít o stovky eur měsíčně, o níž ambulance přijde. Navržené podmínky negativně ovlivňují diagnostiku a léčbu, pokud mají bonifikovat lékaře za úspory na SVaLZ (Společné vyšetřovací a léčebné složky – laboratorní vyšetření, CT, MR, RTG apod. – pozn.red.) a i na lidech,“ tvrdí ZDRAVITA.

Slovenské zdravotnictví patří podle sdružení k nejchudším v Evropě. „Pokud Česká republika vynakládá na státního pojištěnce přibližně 80 eur, Slovensko pouze kolem 30 eur. V takových podmínkách se opravdu šetřit nedá. Proto jsou navrhnuté podmínky nepřijatelné. A nepřijatelné jsou i pro nedostatečný rozpočet,“ konstatuje ZDRAVITA.

Ministerstvo financí SR zadržuje, podle slov Antona Szalaye, 232 milionů eur v rozpočtu již od 4. čtvrtletí 2021. MZ SR požádalo rezort financí dopisem ministra zdravotnictví ze dne 21. ledna 2022 o uvolnění rezerv v objemu 220 milionů eur, k dohodě však zatím nedošlo.

Vzhledem k nedohodě poskytovatelů se zdravotními pojišťovnami o nových smlouvách, případně dodatcích, a též k růstu cen energií, potravin a dalších komodit, jsou zaměstnanci ohroženi tím, že v květnu či červnu by již nemuseli dostat svoji výplatu, pokud se jejich zaměstnavatelé dostanou do platební neschopnosti. „Dalším důvodem mého vyjádření o stávkové pohotovosti je skutečnost, na níž upozornila Asociace státních nemocnic SR. Ta vypočítala potřebu pokrytí růstu cen energií na částku 30 milionů eur. Ale vláda nakonec schválila kompenzaci pro celý sektor zdravotnictví na úrovni 12 milionů eur,“ uvedl předseda zdravotnických odborů.

Nevyplacené covidové příplatky

Situace je během prvních tří měsíců v tomto roce napjatá také kvůli tomu, že zaměstnavatelé nedostali finanční prostředky na vyplacení covidových příplatků pro zdravotníky pracující na covidových odděleních. Vypláceli je tedy z vlastních zdrojů na úkor jiných plateb. „V okolních zemích vlády řeší skutečnou finanční pomoc pro sektor, u nás se jen diskutuje. Dokonce i dvakrát týdně, ale reálný výsledek je zatím v nedohlednu. Takovým přístupem si zdravotníky na Slovensku neudržíme,“ konstatuje Anton Szalay.

„Naším cílem je dostat do sektoru tolik peněz, kolik reálně potřebuje. Uvědomujeme si současný relativně alarmující stav,“ uvedla mluvčí rezortu zdravotnictví Zuzana Eliášová. A dodala, že ministerstvo pravidelně komunikuje se zástupci rezortu financí a hledají řešení, jak nalézt shodu.

Jozef Brezovský