Budova Ministerstva zdravotnictví ČR., Foto: MZ ČR

Ministerstvu zdravotnictví se nepřihlásil žádný zájemce o post náměstkyně Vašákové

Ministerstvu zdravotnictví se nepřihlásil žádný zájemce o pozici náměstka pro zdravotní péči. Na dotaz ČTK to dnes odpověděl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Přihlášky měli zájemci podávat do minulého pátku, dosavadní náměstkyně Martina Koziar Vašáková skončí v polovině dubna.

Vašáková je přednostkou Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze a předsedkyní České pneumologické a ftizeologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Jako náměstkyně nastoupila loni v dubnu za tehdejšího ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO). Jako plicní lékařka se podle něj měla zabývat hlavně covidem-19.

Současného ministra Vlastimila Válka (TOP 09) informovala, že na místě nechce pokračovat. „Cítím výraznou potřebu naplno se vrátit do nemocnice a k vědě a výzkumu,“ řekla v únoru Zdravotnickému deníku Koziar Vašáková.

Odborní náměstci ministra jsou pracovníky podle služebního zákona, ministr zdravotnictví jich má pět. Sekci ekonomiky a zdravotního pojištění vede Helena Rögnerová, náměstkem pro legislativu a právo je Radek Policar, novou sekci informačních a komunikačních technologií vede náměstek Milan Blaha a sekci ochrany a podpory veřejného zdraví vede hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.

Za poslední dva roky epidemie koronaviru v Česku nastávaly na ministerstvu zdravotnictví časté personální změny. Ještě v minulé vládě Andreje Babiše (ANO) se čtyřikrát měnil ministr, byl jím poslanec a současný velvyslanec ve Finsku Adam Vojtěch, epidemiolog a exnáměstek ministra Roman Prymula, hematoonkolog Jan Blatný, bývalý ředitel FN Královské Vinohrady Petr Arenberger. Po něm se znovu vrátil ministr Vojtěch. Spolu s nimi se také měnili někteří náměstci, dvakrát hlavní hygienička. Po volbách se pak obměnili kromě ministra i takzvaně političtí náměstci.

-čtk-