Výzkum se bude soustředit na tři hlavní oblasti, kterými jsou interakce mezi viry, bakteriemi a jejich hostiteli, imunitní odpověď napadeného organismu a výzkum a vývoj diagnostických nástrojů a nových léčiv. Foto: Pixabay

Na léto bez koronaviru nevěřím, říká špičkový německý virolog. Aktivita omikronu je stále vysoká

Přestože současná omikronová vlna koronavirové epidemie v Německu zmírňuje, ještě není zdaleka vyhráno. A naši západní sousedé si od koronaviru nejspíše neoddychnou ani v průběhu jarních a letních měsíců. Myslí si to známý německý virolog a člen poradního epidemického týmu spolkového ministra zdravotnictví Christian Drosten. O letním výhledu koronavirové pandemie hovořil ve svém pravidelném podcastu na německém webu NDR.de.

Christian Drosten si s moderátorkou Korinnou Hennigovou povídal mimo jiné o tom, zda letošní jaro a léto proběhne podobně jako to loňské. Christian Drosten však příliš optimismem neoplývá.

„V loňském roce se výskyt koronaviru s nárůstem venkovních teplot velmi rychle snížil. Nemyslím si ale, že letos zaznamenáme nějaký pokrok,“ řekl Drosten ve zmíněném podcastu. Podle něho je totiž stále nedostatečná proočkovanost a navíc v Německu (i v Evropě) vládne mnohem nakažlivější varianta omikron. „Proto předpokládám, že léto bez nových infekcí nebude,“ dodal virolog.

Ve svém odhadu se Christian Drosten odvolává na matematické modely a zkušenosti ze zemí, kterými se již omikronová vlna prohnala ještě dříve, než dorazila do Evropy. Na mysli má zejména Jihoafrickou republiku, kde se epidemie rozběhla i přes vysoké venkovní teploty.

V zimě přijde další vlna, nebude ale tak dramatická

„Nemyslím si, že nás v létě čeká nějaká nezkrotná epidemická vlna. Ale omikronem se budete moci nakazit i v létě. Dodržujte proto požadavky na nošení ochrany dýchacích cest v uzavřených prostorách. Nošení masky se stupněm ochrany FFP2 je určitě nejúčinnějším opatřením, které lze dlouhodobě dodržovat,“ řekl Chirstian Drosten ve zmíněném podcastu.

Jakmile ale teploty opět klesnou a varianta omikron se v Evropě přes léto udrží, přijde další zimní vlna, předpokládá Drosten. Podle něho sice nejspíše už nehrozí přetížení nemocnic, i tak je ale prý nutné počítat s tím, že se může zvednout nemocnost a bude docházet ke značným absencím v zaměstnání.

„Pandemie neskončí a neskončila v momentě, kdy nás očkování chrání před závažným průběhem nemoci, ale až ve chvíli, kdy bude virus výrazně méně přenosný v populaci,“ upozornil virolog. To se podle něho stane až když lidé získají slizniční imunitu, podobně jako proti chřipkovým virům. Podle Drostena to znamená, že opakované infekce již na sliznici vytvoří bariéru proti patogenu, a tak se virus nemůže už tak snadno přenést.

Konec epidemie až se slizniční imunitou

Slizniční imunitu prý nezískáme ještě ani do příští zimy, k tomu je zapotřebí několik setkání s virem. „To je klíčem k ukončení pandemie, a to zejména u očkované populace. K této formě imunity by však mělo dojít až na základě kompletního očkování, a postupně,“ dodal Drosten. Podle něho je třeba do té doby stále myslet na to, že je nutné chránit rizikové skupiny.

Christian Drosten rovněž upozorňuje na nástup omikronové podvarianty, která se označuje jako BA.2. Tento typ je již dominantní v Dánsku. Podle týdenní zprávy Institutu Roberta Kocha se podíl prokázaných případů nákazy variantou BA.2 v Německu snížil během posledních čtyř týdnů z 5 postupně na 11, 16 a současných 24 procent.

Ačkoli se zdá, že mutace BA.2 má vyšší míru přenositelnosti, zatím není jasné, zda vede i k závažnějšímu průběhu nemoci covid-19. Christian Drosten ale varuje před výsledky studií z Hongkongu, kde mnoho starších lidí váhalo s očkováním a nyní mají s omikronem i poměrně závažný průběh onemocnění.

Jak na třetí dávku?

Christian Drosten se také vyjádřil k tomu, zda je vhodné nechat si podat posilující dávku v podobě původní vakcíny, nebo raději počkat, až budou dostupné očkovací látky proti varianty omikron. Drosten se odvolává ne studie, které naznačují, že co do boosteru má původní vakcína stejně efektivní účinek jako nový typ vakcíny, který připravuje společnost Moderna.

„Zatím to vypadá tak, že přechod na upgradeovanou vakcínu nemusí nutně vést k lepším výsledkům. Jako třetí dávku byste si měli nechat dát původní vakcínu. Imunitu je vždy dobré posílit. Obzvláště v momentě, kdy je jasné, že i omikron se bude vyvíjet,“ uzavřel Christian Drosten.

Petr Musil